"Soha nem látta még Ali Soumarét"

"Nem katolikus feje van": rasszista botrány a francia jobboldalon

Botrányosnak minősítette hétfőn Franck Riester, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) kampányfőnöke egyik párttársa rasszista megszólalását.

2010.02.01 18:38MTI

A márciusi regionális választásokat megelőző egyik múlt heti jobboldali pártrendezvényen Francis Delattre, Párizs egyik északi külvárosának, Francoville-nek a polgármestere azt mondta a megye szocialista listavezetőjéről, a fekete bőrű Ali Soumaréról, hogy "először a PSG (a Paris Saint Germain labdarúgó-csapat) tartalék játékosának gondolta".

Majd így folytatta a pártgyűlésen megjelent két miniszter és a pártvezető Xavier Bertrand jelenlétében: "Pedig valójában Villiers-le-Bel körzetének első titkára. Az már egészen más!"

A kampányfőnök szerint a megszólalás - amelyet az ellenzék megalázónak és rasszistának minősített, és bocsánatkérést követel miatta - "ugyanazon a szinten" mozog, mint Georges Freche-nek, Languedoc-Roussillon régió elnökének múlt heti nyilatkozata.

A befolyásos baloldali politikus egy lapinterjúban azt mondta, hogy a regionális választásokon azért nem szavaz Laurent Fabiusra, mert annak "nem katolikus feje van", így utalva a korábbi szocialista miniszterelnök zsidó származására.

Hiába zárták ki korábbi rasszista megszólalásai miatt ki soraikból 2007-ben, Freche provokációi rendszeresen gondot okoztak a francia szocialistáknak, és elhatárolódásra késztetették a pártvezetést. A helyi tagság körében a kizárása ellenére is népszerű politikus a regionális választásokon a baloldali listát vezeti a dél-franciaországi választókerületében.

A botrányt követően azonban Martine Aubry, a Szocialista Párt főtitkára, korábbi döntését megváltoztatva, úgy határozott, hogy a szocialisták hallgatólagosan sem támogatják Freche-t, és saját jelöltet indítanak a régióban. Az UMP kampányfőnökével szemben azonban Frédéric Lefebvre, a párt szóvivője visszautasította, hogy Delattre szavait párhuzamba állítsák Freche kijelentésével. Véleménye szerint csak a szocialisták akarják felfújni az ügyet, hogy eltereljék a figyelmet a saját botrányukról.

A polgármester hétfői közleményében azzal védekezett, hogy "soha nem látta még Ali Soumarét". Azt állítja, hogy "rasszista kijelentésnek nyoma sem volt" abban, amit mondott. "Feltűnt, hogy a Szocialista Párt egy ismeretlent választott listavezetőjének Val-d,Oise megyében. Azért utaltam a PSG tartalék játékosaira, hogy hangsúlyozzam (Soumaré) jelölésének tartalékos jellegét" - írta Delattre.

A polgármester elleni esetleges szankciókat érintő kérdésre a kampányfőnök azt mondta, hogy várja a pártvezetés határozatát. Addig is felhívja a figyelmet arra, hogy "nem szabad hagyni elterjedni az ilyen jellegű, elfogadhatatlan és botrányos megjegyzéseket".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.