"Együtt veszítették el"

Virágot kapott Petőfi a szlovákoktól

Szlovák értelmiségiek egy csoportja virágokat helyezett el március 15-e alkalmával Petőfi Sándornak a pozsonyi Medikus-kertben álló szobránál.

2010.03.15 18:10MTI

A magyar nemzeti ünnep iránti gesztusértékű megemlékezésen majdnem kéttucatnyi szlovák értelmiségi - író, publicista, képzőművész, színész - vett részt. "Ha az 1848/49-es forradalmi időszaknak van valamilyen üzenete számunkra, a szlovák-magyar kapcsolatok számára, Közép-Európa számára, akkor az talán az, hogy semmi jóra nem vezet az etnikai elv abszolutizálása. A magyarok és a szlovákok az 1848/49-es forradalmat együtt veszítették el" - jelentette ki Rudolf Chmel irodalomtudós, aki a rendszerváltás után Csehszlovákia utolsó budapesti nagykövete volt.

A megemlékezést - amelyen olyan ismert személyiségek vettek részt, mint Ladislav Ballek író, Zuzana Krónerová színésznő, Daniel Hevier költő, Martin M. Simecka publicista, Martin Porubjak rendező - Rudolf Chmel kezdeményezte, aki jelenleg a Híd párt egyik alelnöke. Chmel volt az, aki 2003-ban kulturális miniszterként a Ligetfaluból a városközpontba áthelyezett magyar költő szobrát leleplezte.

"Azért jöttünk ide, hogy tompítsuk a nacionalista indulatok élét. Akciónk felhívás, hogy nyugalomban és békében éljünk, s mindennapjainkat a nacionalizmus helyett az Európáért való küzdelem jellemezze" - mondta újságíróknak Zuzana Krónerová. "Petőfi Sándor európai mértékű költő, s az ilyen személyiségeket tisztelni kell, függetlenül attól, milyen nyelven fejezték ki magukat"
- vélekedett Ladislav Ballek, aki műveiben a szlovákok és a magyarok együttélésével is foglalkozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.