Gyors, független

A tavalyi gázai háború független kivizsgálását sürgeti az EP

A 2008 decemberében és 2009 januárjában lezajlott gázai összecsapások gyors, független kivizsgálását sürgető állásfoglalást fogadott el szerdán Strasbourgban az Európai Parlament.

2010.03.10 16:38MTI

Az EP a plenáris ülésen az ENSZ úgynevezett Goldstone-jelentésével kapcsolatban szavazott meg nyilatkozatot 335 igen, 287 nem, 43 tartózkodás arányban. A világszervezet által megbízott, Richard Goldstone vezette vizsgálóbizottság az izraeli és a palesztin felet is elmarasztalta tavalyi jelentésében.

Mint megállapította: mind Izrael, mind a Hamász palesztin mozgalom megsértette az emberi jogokat, és háborús bűnöket követett el a tavaly télen vívott háromhetes háborúban, amelyben 1400 palesztin és 13 izraeli vesztette életét.

Az EP Izraelt és a palesztinokat egyaránt arra szólította, hogy folytassanak le független, pártatlan, hatékony, gyors és átlátható vizsgálatokat. Az uniós képviselőtestület azt is kérte, hogy az uniós külügyi szervek és a tagországok illetékesei kövessék figyelemmel az ENSZ-jelentésben foglalt ajánlások végrehajtását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.