Egy lakókocsit találtak el

Izraeli harci gépek ismét támadtak a Gázai övezetben

Izraeli harci gépek ismét légicsapásokat hajtottak végre vasárnap hajnalban különböző célpontok ellen a Gázai övezetben, és hét palesztint megsebesítettek - közölték palesztin egészségügyi dolgozók.

2009.11.22 08:56MTI

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője elmondta: azért indították a légi támadást, mert szombat reggel Szderót városa mellett becsapódott egy rakéta, amelyet az övezetből indítottak el. Gépeik két üzemet vettek célba, amelyekben a hadsereg gyanúja szerint fegyvergyártás folyt, valamint egy csempészalagutat az Egyiptommal közös határon - tette hozzá.

Palesztin szemtanúk és egészségügyi alkalmazottak szerint a gépek egy fémöntőműhelyt, egy lakókocsit és több csempészalagutat találtak el. A Szderót mellett becsapódó rakéta nem okozott sérülést szombaton. Egy olyan kisebb iszlamista csoport jelentkezett a rakétatámadás végrehajtójaként, amelyet az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel társítanak. A Gázai övezetben működő fegyveres palesztin szervezetek éppen szombaton egyeztek meg az övezetet irányítása alatt tartó Hamász iszlám fundamentalista mozgalommal, hogy megfékezik a dél-izraeli települések elleni támadásokat.

A legnagyobb gázai erőt képviselő szervezet jobbára tartózkodik az Izrael elleni rakétatámadásoktól azóta, hogy az izraeli hadsereg tavaly december végén, január elején háromhetes offenzívát hajtott végre ellene az övezetben. Az offenzíva célja az Izrael elleni rakétatámadások leállítása volt. A kisebb iszlamista szervezetek viszont nem szüntették be rakétámadásaikat, bár ritkították azokat az év folyamán. Fathi Hamad, a Hamász-kormány belügyminisztere szombaton közölte, hogy minden szervezet beleegyezését adta a támadások beszüntetéséhez.

A megállapodás célja - mondta -, hogy elejét vegyék az izraeli megtorló akcióknak, és biztosítsák a nyugalmat a gázai lakosoknak. Az izraeli légierő a vasárnapi megelőzően csütörtökön támadott Gázai övezeti célpontokat, a hadsereg szóvivője szerint azért, mert október vége óta is sok rakéta csapódott be izraeli területen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.