Kártékony kígyók

Pitonvadászati szezon kezdődött Floridában

Hivatalos pitonvadászati szezon kezdődött Floridában, ahol a hatóságok ily módon igyekeznek megtizedelni az amerikai állam déli részén elszaporodott nem őshonos, kártékony kígyók állományát.

2010.03.09 17:47MTI

Florida tavaly döntött a pitonvadászat hivatalos engedélyezéséről, még bátorították is a vadászokat, hogy minél több óriáskígyót megöljenek. Bárki, aki 26 dollárért kiváltja a helyi vadászengedélyt, az április 17-ig tartó időszakban tetszés szerint pusztíthatja az állatokat az Evarglades mocsárvilágában és környékén.

Az emberekre sem veszélytelen, áldozataikat könyörtelenül megfojtó, összeroppantó nagy ragadozók egykor házi kedvencek voltak, később azonban az elszökött, vagy agresszivitásuk miatt elengedett kígyók elszaporodtak. Ma már több mint 150 ezerre tehető a számuk Napfény állam déli részén; agresszivitásukkal felborítják az őshonos állatvilág egyensúlyát. A rejtőzködő életmódot folytató, nehezen felkutatható pitonok elleni tavaly első ízben rendezett hajsza nem sok sikerrel járt, pedig a hatóságok még tanfolyamokat is szerveztek arról, hogyan lehet felkutatni és elkapni az állatokat. A burmai és indiai pitonon, valamint az afrikai sziklapitonon kívül - ez utóbbi a világ legnagyobb kígyója, testhossza meghaladhatja a 10 métert -, a dél-amerikai származású zöld anakonda és nílusi varánusz vadászata is engedélyezett. Minden egyes megölt állatról jelenteni kell a hatóságoknak.

A helyi tímárműhelyek lábanként (30 centinként) 5-10 dollárt fizetnek a megölt kígyókért. A pitonbőr kelendő cikk, olyan vezető divatházak használják fel, mint a Hermes, a Gucci és a Prada - tudósított a CBS News 4 televízió Miamiból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.