Nem bírnak magukkal a németek?

Szexuális visszaélések egy UNESCO-mintaiskolában, Németországban

Újabb, ezúttal egy Hessen tartománybeli reformiskolában elkövetett szexuális visszaélésekről számolt be szombati számában a Frankfurter Rundschau című német lap.

2010.03.06 11:33MTI

Az újság oknyomozó riportjának leleplezése szerint 50-100 tanuló vált az elmúlt évtizedekben kisebb-nagyobb zaklatások, megrontások áldozatává a sok neves személyiség által látogatott, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO által működtetett mintaiskolában (OSO), az Odenwald-középhegységben fekvő Heppenheimben. "Tény számomra, hogy legkorábban 1971 óta itt szexuális visszaélések történtek" - mondta Margarita Kaufmann igazgatónő a lapnak.

Az iskola egykori tanulói elmondták: gyakran arra ébredtek, hogy nemi szervüket tanáraik simogatják, máskor "szexuális szolgáltatásra" a hétvégékre beosztották, és orális szexre kényszerítették őket. Egyes pedagógusok vendégeik rendelkezésére is bocsátottak szexuális célokra növendékeket - írta a lap.

Voltak esetek, hogy a tanárok bántalmazták, droggal és kábítószerrel látták el a gyerekeket, egy lány ellen elkövetett csoportos szexuális visszaélés esetében pedig nem avatkoztak közbe. Az első vádak már jó tíz esztendeje nyilvánossá váltak az iskola korábbi rektora, az 1971-1985 között az intézményt irányító Gerold Becker ellen, aki a korábbi növendékek beszámolói szerint nagyszámú 13 éves növendéket rontott meg.

A 2007 óta hivatalban lévő jelenlegi igazgatónő szerint súlyos hiba és mulasztás volt, hogy akkor félvállról vették a vádakat, és az iskola nem vizsgálta ki alaposan ezeket az ügyeket. Az igazgatónő számos beszélgetést folytatott a fennállásának 100. évfordulóját idén áprilisban ünneplő iskola korábbi növendékeivel, hogy felmérje a botrány méreteit. Kaufmann szerint legkevesebb három tanár vétkes szexuális visszaélések elkövetésében. Szemtanúk 20 áldozat nevét említették.

A Frankfurter Rundschau nyomozása során azt állapította meg, hogy az áldozatok száma 50-100 között lehet. Az utóbbi időben szerzetesi iskolákban elkövetett szexuális visszaélésekről szóló leleplezések rázták meg a német katolikus egyházat. Újabb és újabb esetek kerülnek napvilágra, és már több száz áldozatról van szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.