Bajban a Reménység Háza

Csepp a tengerben: egy haiti árvaház dilemmái

A lányok földrengésben teljesen elpusztult hálótermének újjáépítése - ez most a legsürgetőbb feladat egy haiti árvaházban. A munka elodázhatatlan, hiszen az esős évszak elkezdődött, a gyerekek pedig az udvaron alszanak, sátrakban. Alicia Barthole, a haiti House of Hope (Reménység Háza) elnevezésű árvaház vezetője egy jótékonysági gálavacsorán járt Budapesten, ekkor nyilatkozott az MTI-Pressnek.

2010.03.01 08:56MTI

Az ötvenes éveiben járó, derűs, fekete bőrű hölgy lényegre törően, minden pátosz nélkül válaszolt a létesítmény mindennapjait és dilemmáit firtató kérdésekre. Kicsit furcsán hatott nélkülözésről, túlélésről beszélgetni egy belvárosi luxushotel bárjában, romba dőlt épületeket és emberi sorsokat mutató fotók gyűrűjében, de a gálavacsorák helyszínei már csak ilyenek, a cél pedig kétségkívül nemes.
 
- A Reménység Háza 170 gyermeknek ad otthont, a legfiatalabb 1, a legidősebb 23 éves - magyarázta az intézet vezetője.
 
- Az árvák kétharmada már a földrengés előtt is az otthon lakója volt, egyharmaduk a természeti csapás után érkezett. A legfontosabb feladat jelenleg a földrengésben összedőlt, 80 lánynak otthont adó hálóterem újjáépítése. 

Alicia Barthole többször is kiemelte, hogy mennyire hálás a magyarországi adakozóknak: a House of Hope ugyanis az az árvaház, amelynek támogatásában a Baptista Szeretetszolgálat oroszlánrészt vállal a földrengés óta.
 
- Természetesen nagyon szerencsésnek mondhatók azok a gyermekek, akik bekerülnek egy hasonló otthonba, sorsuk azonban ezzel még nem került teljesen "egyenesbe". 

A hetvenöt százalék körüli szinten lévő haiti munkanélküliség ugyanis nagyon megnehezíti az árvaházban felnőtt fiatalok önálló életének megkezdését. A megoldást sokszor a kivándorlás jelenti. A nyelv miatt elsősorban Franciaország és Kanada, a földrajzi közelség miatt az Egyesült Államok jön szóba - mondta el Alicia Barthole. - Egy másik lehetséges út a gyermekkori örökbeadás, ugyancsak külföldre. Ezáltal nemcsak a rendezett, kiegyensúlyozott körülmények közé kerülő árvák kapnak új esélyt, hanem egyúttal hely is felszabadul az árvaházban, amire nagy szükség van, különösen a földrengés óta. 

Alicia Barthole Haitin született, később az Egyesült Államokban élt. Innen tért vissza hazájába, ahol magánvagyonából, valamint fia és barátai anyagi támogatásával hozta létre a Reménység Házát. A tizenhét embernek munkát, közel kétszáz gyermeknek otthont adó intézményt 2004 óta egy kanadai szervezet is támogatja. A földrengés óta pedig - a hazai adakozó szándéknak köszönhetően - egy magyar is.

Magyarok a helyszínen 

Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat Nemzetközi Önkéntes Tűzoltó- és Kutató-Mentőcsapatának (Rescue24) vezetője személyesen is részt vesz a helyszíni segítségnyújtásban. 

- Egyelőre még a tervezési szakaszban van az árvaház elpusztult részének újjáépítése. Ha a tervek elkészültek, benyújtjuk a hatóságoknak jóváhagyásra. Ez várhatóan igen hosszadalmas folyamat lesz, hiszen - nagyon helyesen - sokkal szigorúbb földrengésbiztonsági feltételeket támasztanak, mint korábban - magyarázta az MTI-Pressnek. Úgy becsülte, hogy az építkezés tényleges megindulása még hónapok kérdése. 

A Rescue24 kötelékében jelenleg 22 ember végez karitatív munkát Haitin, a földrajzi közelség miatt többségük amerikai. Amíg az építkezés nem kezdődik meg, egy kórházban segítenek.
 
A haiti gyermekek örökbefogadásáról a mentőcsapat vezetőjének merőben más véleménye van, mint Alicia Barthole-nak. 

- Oda születtek, ott kell segíteni őket felnőni és megélhetést találni. Akad munka az országban, csak szakképzett emberekben van hiány. A megoldást ezért többek között szakiskolák létrehozása jelentheti - fejtette ki. Pavelcze László a magyarországi örökbefogadást különösen nem tartja jó ötletnek. - A magyar társadalom messze nem annyira toleráns ilyen szempontból, mint mondjuk a francia, ahol sokkal több színes bőrű ember él. A haiti gyerekeket valószínűleg atrocitások érnék az óvodában, iskolában, és feltehetően felnőttként sem lenne súrlódásmentes a beilleszkedésük - vélekedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.