Más arcával ékeskedtek volna - tollon

Betiltotta a Gandhi képével díszített luxus töltőtollak forgalmazását az indiai bíróság

Betiltotta a Mahatma Gandhi indiai politikus képével díszített luxus töltőtollat egy indiai bíróság.

2010.02.26 07:45MTI

A dél-indiai Thiruvananthapuram bírósága nem találta helyesnek, ezért leállíttatta az 1,4 millió rúpia (több mint hatmillió forint) értékű toll forgalmazását. Az eljárást egy indiai fogyasztóvédelmi szervezet indította el. Véleményük szerint ugyanis a luxuscikk lealacsonyítja a takarékosságáról és az egyszerű élet szeretetéről ismert pacifista Gandhit, illetve nevetségessé teszi országát.
 
A szervezet ugyanakkor úgy véli, a toll forgalmazása megsérti a jelképekkel és nevekkel való visszaélés elleni törvényt is.
 
A 2009 szeptemberében, Gandhi születésének 140. évfordulója alkalmából Mahatma Gandhi Limited Edition-241 néven piacra dobott töltőtollat csak 241 példányban készítették el. Ez azt a 241 mérföldet (385 kilométert) jelképezi, amelyet Gandhi a Dandiba tartó úgynevezett sómenet élén tett meg 1930-ban, hogy tiltakozzon a britek sómonopóliuma ellen.

 A tizennyolc karátos tömör aranyból készült toll ródiummal futtatott hegyébe Gandhi vándorbotot tartó képét gravírozták. Csíptetőjét sáfrányszínű mandarin gránát díszíti - a szín az indiai zászlót szimbolizálja. Mindegyik toll "törzsére" nyolc méter hosszú arany fonalat tekertek fel: ez jelképezi az orsót és a pamutfonalat, amellyel Gandhi egyszerű ruháit készítette. Indiai sajtóértesülések szerint a hamburgi székhelyű Montblanc írószereket gyártó német vállalkozás hivatalosan elnézést kért a sorozatért, bár honlapjukon csütörtökön még szerepelt a luxuscikk reklámja:
 
"Mahatma Gandhi India és az indiai függetlenségi mozgalom egyik legjelentősebb politikai és szellemi vezetője volt. Az ő élete és tevékenysége előtt tisztelgünk a különleges töltőtollal" - olvasható a weboldalon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.