Négyen-öten hívják naponta

Új Szó: panaszvonal a szlovák nyelvtörvény miatt

Naponta átlagosan négyen-öten hívják azt az ingyenes zöldszámot, amelyet a múlt hét elején a magyar kormányzati forrásokból beindított jogsegélyszolgálat működtet azok számára, akiket a szlovák nyelvtörvény alkalmazása miatt hátrány ér - írta az Új Szó című pozsonyi napilap pénteki számában.

2010.02.12 12:38MTI

Petőcz Kálmán, a szolgálat működtetésére felkért Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának (SZMK) ügyvivője a lapnak beszámolt arról, hogy a telefonon és a www.jogsegely.sk internetes oldalon is elérhető szolgálat még fejlesztés alatt áll.

Ehhez képest máris viszonylag sokan telefonálnak. Tóth Károly, a rendszert működtető Fórum Intézet vezetője azt közölte az Új Szóval, hogy a múlt héten 13 bejelentés érkezett. Petőcz elmondása szerint a panaszokat szakemberekhez juttatják el, akik minden egyes esetet megvizsgálnak. Petőcz Kálmán úgy véli, hogy a magyar kormány által létrehozott nyelvalapból a következő hónapokban kártérítésre egy fillért sem kell majd költeni, mivel szerinte pénzbírságok néhány hónapig még biztosan nem lesznek.

A tavaly nyáron módosított szlovák nyelvtörvény szerint ugyanis először írásban figyelmeztetik a törvénysértőt, és csak az ismételt és tudatos törvénysértés után szabható ki pénzbírság.

A lap információi szerint az SZMK és a magyar kormány a következő hetekben fogja aláírni a nyelvalap felhasználásával kapcsolatos szerződést. Petőcz arra buzdítja a polgárokat, mindenképpen jelezzék, ha jogsérelem éri őket, hogy dokumentálni lehessen az eseteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.