Mosty u Jablunkova és Csaca között a vonat nem jár

Megszakadt a vasúti összeköttetés Csehország és Szlovákia között

Megszakadt a vasúti közlekedés vasárnap délelőtt Csehország és Szlovákia között északon - közölte a cseh vasúti társaság.

2010.01.10 12:09MTI

"Mosty u Jablunkova és Csaca (Cadca) között a nagy hó és a sínekre dőlt fák miatt röviddel nyolc óra előtt megszakadt a közlekedés. Egy személyvonat elakadt a pályán. Az utasokat autóbuszokkal fogjuk elszállítani a helyszínről" - jelentette be Katerina Subová, a vasút szóvivője. A vasúti közlekedés felújítását délutánra ígérte a szóvivő.

A problémák miatt a nemzetközi gyorsvonatok is késni fognak. Subová szerint a többi vasútvonal járható, de a vonatok lassabban és késésekkel közlekednek. A legnagyobb problémák Kelet-Csehországban és Észak-Morvaországban vannak, ahol több helyen befagytak a váltók. Szerinte Lengyelországból is késéssel érkeznek a vonatok Csehországba. A csehországi autópályák és a legfontosabb közutak járhatóak, de sok helyen jegesek, síkosak. A hatóságok felhívták a sofőrök figyelmét, hogy nagyon óvatosan vezessenek. A hegyvidéki utakhoz ajánlott a hólánc, mert az alsóbb rendű utak be vannak havazva. Országszerte megtöbbszöröződött a koccanásos balesetek száma.

Tekintettel a vasárnapra a tömegközlekedés a nagyobb városokban gyér, s különösebb problémákról nem érkeztek jelentések. A péntek óta tartó ítéletidőnek eddig négy halálos áldozata van. Hárman közlekedési balesetekben vesztették életüket, míg egy idősebb férfi hóeltakarítás közben infarktust kapott és a helyszínen meghalt, miután a háztetőről nagyobb mennyiségű hó közvetlenül mellé esett le.

A szombat délutáni jelentések szerint Csehországban helyenként 60 centiméternyi hó is hullott a két nap alatt. Különösen kiadós a havazás Morvaországban, ahol szombaton több város a reggeli órákban megközelíthetetlen volt, mert az utakon hatalmas hótorlaszok alakultak ki.

A morvaországi Zlínben, a kelet-csehországi Hradec Královéban és környékén, valamint a dél-morvaországi Breclavban és környékén szombaton vészhelyzetet hirdettek, mert nem győzik a hó eltakarítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.