27 évet töltött börtönben

Dél-Afrikában Mandela szabadon engedésének évfordulóját ünnepelték

Ezrek ünnepelték Dél-Afrikában csütörtökön, hogy két évtizeddel ezelőtt bocsátották szabadon a faji megkülönböztetés elleni küzdelem jelképévé vált Nelson Mandelát, aki 27 évet töltött börtönben.

2010.02.11 19:23MTI

A Fokváros melletti Drakestein börtönnél ünnepséget tartottak, amelyen a 91 éves Mandela nem vett részt. Az épület előtt hatalmas bronzszobor ábrázolja azt a pillanatot, amint kilép a börtönből, amelybe a faji megkülönböztetésen alapuló apartheid rendszer zárta.

Az ünnepségen alapvetően feketék vettek részt, s Mandela pártjának, az Afrikai Nemzeti Kongresszusnak a fekete-zöld-arany színű zászlaját lengették. A közélettől már visszavonult, törékenynek tűnő Mandela megjelent viszont később a parlamentben, ahol Jacob Zuma elnök az évfordulóhoz időzítve mondta el évértékelő beszédét. Mandela harmadik feleségével, Graca Machellel az oldalán, üdvrivalgás közepette vonult be az ülésterembe, ahol "Tata", a "Nemzet nagyatyja", "Mandela, nincs hozzád fogható" kiáltásokkal fogadták a képviselők.

A Mandela egy rejtett ajtón ment be a terembe - ezzel védték az egészségi állapotát vizslató tekintetek elől -, a televízió csak akkor mutatta, amikor már helyet foglalt a tribünön.

Zuma arról beszélt, hogy az ország gazdasági helyzete fokozatosan javul, a kormány lépéseket tesz a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés serkentése érdekében. Szót ejtett arról is, hogy a Dél-afrikai Köztársaság már felépítette a megfelelő infrastruktúrát, megtette a kellő logisztikai és biztonsági előkészületeket az idei labdarúgó világbajnokság lebonyolítása érdekében.

Hangot adott azon óhajának, hogy a világbajnokság - amelyet első ízben rendeznek Afrikában - sikeres legyen "Nelson Mandela tiszteletére". Mandelát 1994-ben, a faji megkülönböztetés nélkül tartott első választáson államfővé választották, ő volt a Dél-afrikai Köztársaság első fekete elnöke.

Mandátumának letelte után nem indult újra, így mindenképpen új elnököt kellett választani - ezzel is segíteni akarta a demokrácia megerősödését, példát mutatva egy olyan földrészen, ahol a politikusok a csalástól és erőszaktól sem riadnak vissza hatalmon maradásuk érdekében. A parlamenti ünnepségre mások mellett meghívót kapott Frederick W. De Klerk, az apartheid rendszer utolsó elnöke, akivel Mandela kiszabadulása után lefolytatta a békés átmenetről, a demokratikus rendszer bevezetéséről szóló tárgyalásokat.

A Mandela 1990-es kiszabadulásakor és a négy évvel későbbi választásokkor Dél-Afrikában tapasztalt eufória már a múlté, a hivatalosan négy évtizedig - nem hivatalosan sokkal tovább - létező apartheid rendszer lebontásának nehézségei érzékenyen érintették a lakosságot.

Jóllehet 2009-ig, a gazdasági világválság előtt az ország gazdasága növekedett, a munkanélküliség még mindig 20 százalék feletti, feketék milliói élnek bódévárosokban, ahol alig van víz, áram és egészségügyi szolgáltatás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.