Koncert Nelson Mandela 90. születésnapjára

Fotók Mandela bulijáról! Celebekkel, politikusokkal és sportolókkal

Ritkán fordul elő, hogy 90 éves aggastyánok egy rockkoncertért átrepüljék a fél világot, ám Nelson Mandela ebben is kivétel: a volt dél-afrikai elnököt a londoni Hyde Parkban köszöntik kilencvenedik születésnapja alkalmából a rock, a pop és a showbiz legnagyobbjai.

Fotók: hírességek ünneplik Nelson Mandelát! képgaléria

2008.06.27 10:00MTI, ma.hu

Nagy volt a felhajtás Nelson Mandela 90. születésnapján. Zenészek, tévések, filmsztárok, politikusok, sportolók köszöntötték az immár 9 X-be lépett politikust, akit a szabadság és az egyenlőség jelképének tartanak. Mandela a mai koncert előtt előtt jócskán Londonba érkezett, ahol II. Erzsébet királynő teán fogadta a Buckingham-palotában. II. Erzsébet királynő. Udvari források szerint a világon egyedül csak Mandela szólíthatja a királynőt a felség titulus helyett egyszerűen a keresztnevén. 

Tovbbábi progamjai közt volt, számos találkozó híres politikusokkal Gordon Brown miniszterelnökkel a Downing Streeten és Bill Clinton volt amerikai elnökkel. A Hyde Park-i koncertre hivatalosan 46 664 jegyet adtak el, utalásként arra, hogy az idős, jórészt már visszavonult politikus ezt a rabszámot viselte a börtönben töltött 27 éve alatt. 

A rendezvény bevétele a szintén 46664 nevű jótékonysági alap kasszájába folyt be. A szervezet az afrikai HIV/AIDS-járvány ellen küzd. A londoni koncert fellépőinek listája meglehetősen eklektikus: megjelenik a színpadon a Queen, Annie Lennox, Leona Lewis ugyanúgy, mint Joan Baez, a Razorlight és a Sugababes. Állítólag mindenképpen fel akar lépni a Grammy-díjas Amy Winehouse is, jóllehet őt a héten még kórházban kezelik, miután - nem hivatalos értesülések szerint - aggasztó állapotba került drogfüggősége miatt. 

Ott lesz az amerikai showbiz számos nagysága is, köztük Oprah Winfrey, Will Smith és Robert De Niro. Az első Mandela-koncertet éppen húsz éve tartották Londonban, a Wembley stadionban, az akkor még börtönben ülő későbbi államfő 70. születésnapja alkalmából. Amikor Mandela két évre rá visszanyerte szabadságát, újabb koncerttel köszöntötték őt a Wembleyben. Tavaly szobrot állítottak az agg exelnöknek a londoni parlament előtti téren.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.