2012-ben Barack Obama ellenében megpályázza

Az amerikaiak szerint Sarah Palin nem alkalmas az elnökségre

Sarah Palin volt alaszkai kormányzó, a Republikánus Párt 2008-as alelnökjelöltje az amerikaiak többsége szerint nem alkalmas arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen - derült ki a The Washington Post és az ABC News közös felmérésének csütörtökön ismertetett adataiból.

2010.02.11 18:08MTI

Palin - aki az elnökválasztási kampányban robbant be az országos figyelem középpontjába, és azóta az egyik legnépszerűbb személyiség a republikánus szavazók körében - nem titkolja: fontolgatja, hogy 2012-ben Barack Obama ellenében megpályázza az elnökséget.

Az új felmérés azonban arról tanúskodik: a közvélemény nagy része, a megkérdezettek 71 százaléka nem látja őt alkalmasnak az ország irányítására. Az ellenzéki szavazók között az elmúlt egy évben erősen, 66-ról 45 százalékra csökkent a Palin esetleges jelöltségét támogatók aránya. Összességében a válaszolók 37 százaléka véli úgy, hogy a konzervatív nézeteiről ismert volt kormányzóból jó elnök válna, 55 százaléknak azonban ellenkező a véleménye. A The Washington Post megjegyezte: Palin maga mögött tudhatja az alulról szerveződő Tea Party országos konzervatív mozgalom támogatását, amelyet azonban az amerikaiak többsége nem ismer.

A felmérés szerint a megkérdezettek 45 százaléka, a republikánus és független szavazók többsége egyetért a kisebb kormányzati szerepet és adócsökkentéseket követelő Tea Party állásfoglalásaival.

A lap szerint a mozgalomhoz többségében fehér, konzervatív és az Obama elnöki működését általánosságban elítélő emberek csatlakoztak. A mozgalom képviselői azt állítják magukról, hogy egyik nagy párthoz sem kötődnek, a hagyományos konzervatív értékek mellett állnak ki. Liberális véleményformálók azt sugallják: a mozgalom alig burkolt módon a Republikánus Párt valamiféle népi hadoszlopa.

A The Washington Post/ABC News felmérése azt is kimutatta: az amerikaiak kétharmada elégedetlen a szövetségi kormány működésével, vagy egyenesen dühös rá. Ez a legmagasabb elégedetlenségi arány csaknem 14 éve. Az elégedetlenség egyik jellemző mutatójaként az amerikaiak 53 százaléka úgy érzi, hogy a kormányzat pazarolja az adófizetők pénzét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.