Uránba fullad?

Obama: az Egyesült Államok jelentős Irán elleni szankciókon dolgozik

Az Egyesült Államok "jelentős szankciócsomagon" dolgozik, miután Teherán a jelek szerint elutasította Washington azon ajánlatát, hogy tárgyaljanak Irán nukleáris programjáról - közölte az amerikai elnök kedden.

2010.02.10 07:31MTI

Barack Obama szerint Teherán még mindig olyan nukleáris programot folytat, amely atomfegyver előállítását célozza. "Úgy tűnik, (Irán vezetői) döntöttek, jóllehet az ajtó még nyitva áll" - mondta az elnök a Fehér Házban újságírók előtt.

Közölte azt is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában gyorsan halad a gazdasági szankciók bővítésével kapcsolatos munka, de azt nem jelezte, mikorra várható a büntetőintézkedések elfogadása. Utalt egy akadályra is: a vétójoggal rendelkező Kína még nem kötelezte el magát a szankciók támogatása mellett. Obama kifejtette: a ENSZ-szankciók kiterjesztése csak egy elem az Iránra irányuló nemzetközi nyomásgyakorlás fokozásában.

Ezzel arra utalt, hogy az elkövetkező hónapokban az Európai Unió és egyes országok is gazdasági korlátozásokat léptethetnek életbe Teheránnal szemben. Irán a perzsa állami televízió tudósítása szerint kedden megkezdte uránkészletének 20 százalékosra történő dúsítását. Robert Gates amerikai védelmi miniszter már a "provokatív lépés" előtt azt szorgalmazta, hogy az ENSZ heteken belül döntsön az Irán elleni szankciók új köréről - közölte a Pentagon szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.