Még nincs döntés

Patrusev: Az Irán iránti moszkvai türelemnek is van határa

Az Irán iránti moszkvai türelemnek is van határa - mondta újságírók előtt kedden Nyikolaj Patrusev, megjegyezve, hogy a Mistral francia helikopter-hordozó hadihajó megvásárlásáról még nincs döntés.

2010.02.09 14:05MTI

Az orosz Nemzetbiztonsági Tanács titkára kijelentette: Teherán döntése az urándúsítás megkezdéséről megalapozott kételyeket kelt Irán nukleáris programjának jellegét illetően.

"Oroszország a probléma diplomáciai-politikai úton történő rendezése mellett lép fel. A fontos nem az, hogy lesznek-e szankciók, vagy sem, hanem a folyamat szabályozása, és mindennek van határa, a türelemnek is" - mondta.

A Mistralról szólva Patrusev leszögezte, hogy a francia hadihajó vásárlásáról még nincs döntés. Azt mondta, ilyen hajót Oroszország is tud építeni, de az sok időbe kerül, és megvásárolhatja külföldön is, és most az elemzik, mi a fontosabb.

Az elemzés szolgál majd a szükséges információkkal, s ennek figyelembe vételével ma még korai arról beszélni, mi lesz a döntés -
mondta Patrusev.

A francia fél hétfőn bejelentette, hogy Oroszország négy ilyen hajót akar vásárolni, és egynek az eladását már jóváhagyta a francia kormány. A Nemzetbiztonsági Tanács titkára az új orosz katonai doktrínáról is beszélt, és kiemelte: a nagy háborúk kibontakozásának valószínűsége csökken, de maradnak a regionális konfliktusok és azok erőszakos megoldásának lehetősége. A Dmitrij Medvegyev orosz elnök által pénteken aláírt új doktrínát Patrusev szerint a világban és Oroszországban bekövetkezett változások tették szükségessé.

Korábban Patrusev többször is úgy nyilatkozott, hogy az új doktrína magában foglalja majd a megelőző nukleáris csapás mérésének lehetőségét, ez azonban végül nem szerepelt a dokumentumban, több orosz lap szerint a nyilatkozatok által kiváltott nemzetközi visszhang miatt. Végül a Nemzetbiztonsági Tanács titkára a doktrínára utalva leszögezte, hogy a NATO terjeszkedése komoly veszélyt jelent Oroszország számára.

"Mélységesen kételkedünk abban, hogy a NATO bővítésétől fokozódik a biztonságunk. Az észak-atlanti szövetség számunkra fenyegetést jelent, méghozzá elég komoly veszélyt" - mondta.

Kifejtette: bár a NATO főtitkára azt mondja, a szövetség nem veszélyezteti Oroszországot, érdemes felidézni a történelmet: "a NATO 1949-ben alakult, és a Szovjetunió nem került bele. A Szovjetunió széthullott, és a NATO nem csupán nem oszlott fel, hanem növelte tagállamai létszámát 12-ről 28-ra. Folyton azt mondják, nem lesz bővítés, és amikor rákérdezünk, az a válasz, hogy ezt nem mi mondtuk, hanem azok, akik előttünk töltötték be a tisztségeket" - mondta Patrusev.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.