A végtelenbe, és - megállj

Obama nem ad pénzt több Hold-túrára

Washington nem költ többet a Constellation nevű űrprogramra, amely egyebek között a Holdra való visszatérést irányozta elő - erősítette meg hétfőn a washingtoni Fehér Ház az erről szóló múlt heti lapértesülést.

2010.02.01 15:34MTI

Peter Orszag, a Fehér Ház költségvetési hivatalának igazgatója elmondta egy telefonos sajtótájékoztatón, hogy a 2010. szeptember 30-án kezdődő pénzügyi évre vonatkozó költségvetési tervezetben - amelyet hétfőn nyújtanak be a kongresszusnak - javasolják a Constellation-program törlését.

A költségvetésben ugyanakkor további befektetéseket irányoznak elő kutatásra és fejlesztésre, többek között a robottechnológia területén - tette hozzá a magyar származású tisztségviselő.

Az előző amerikai elnök, George W. Bush hivatali idejében, 2004-ben indult Constellation keretében folyt az Orion űrrepülőgép fejlesztése. Az újgenerációs űrhajó a tervek szerint 2015-től vihetne űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) és a Naprendszer más részeire.

A program egyik célkitűzése az volt, hogy a 2020-as évek elején az Egyesült Államok újra embert küldhessen a Holdra. A Constellationnek, amelyre eddig becslések szerint bő 9 milliárd dollárt költöttek, számos támogatója van a washingtoni törvényhozásban. Egy szakértői testület - amelyet Barack Obama amerikai elnök bízott meg az űrprogram felülvizsgálatával - javasolta, hogy a NASA bízzon meg piaci szereplőket olyan űrtaxik kifejlesztésével, amelyekkel amerikai űrhajósok eljuthatnak az ISS-re.

A magánszektort képviselő szervezet elnöke szerint ezzel több ezer munkahelyet lehetne létrehozni Floridában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.