Egyszer majd kérnek valamit

Berlusconi alávalónak tartja, hogy maffia-kapcsolatokkal vádolják

Alávalónak minősítette Silvio Berlusconi olasz kormányfő vasárnap azokat a sajtóban napvilágot látott feltételezéseket, hogy őt kapcsolatok fűznék az olasz alvilághoz, a maffiához.

2009.11.29 18:11MTI

A politikus azzal fenyegetőzött, megtorolja az ellenzéki sajtónak azokat az állításait, amelyek szerint 1993-ban vizsgálat indult ellene a maffia egyik pokolgépes merényletsorozatával összefüggésben. Hangoztatta, hogy "kevés ember áll távolabb természeténél, hajlamánál, gondolkodásánál fogva, kultúrája és politikai erőfeszítései alapján a maffiától", mint ő.

"Nincs még egy olyan kormány (mint az övé), amely többet tett volna a maffia elleni harcban" - tette hozzá Berlusconi. A kijelentés előzménye, hogy a Cosa Nostra néven ismert szicíliai maffia egyik tagja tanúvallomást tett, ami arra késztette az olasz ügyészséget, hogy újrakezdjen egy vizsgálatot a maffia 1993-ban Rómában, Milánóban és Firenzében, az állam ellen hirdetett háború jegyében elkövetett pokolgépes merényleteivel kapcsolatban.

A merényleteknek Firenzében öt halottja volt. A céljuk az volt, hogy az államot megfélemlítse és a terror hatására enyhítsen a börtönben lévő maffia-tagok helyzetén. Maffiózók kaptak börtönbüntetést, de a politikusokhoz és üzletemberekhez fűződő kapcsolataikat firtató vizsgálatot 1998-ban beszüntették.

Az ügyet idén újra elővették azt követően, hogy a bebörtönzött Gaspare Spatuzza maffiózónak megeredt a nyelve. A bíróságnak elmondta - ezt a sajtó közölte és ennek hitelességét igazságügyi források megerősítették -, hogy a merényletekkel kapcsolatban Berlusconi és egy szenátor, Marcello Dell'Utri nevét említette neki egy maffia-főnök, aki jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Marcello Dell'Utrit, Berlusconi korábbi üzlettársát maffiához fűződő kapcsolatai miatt kilenc évi börtönre ítélték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.