"Kényelmetlen" bizonyítékok tűnnek fel

Rózsa Flores-ügy: Kezd érdekessé válni a történet

A bolíviai parlamenti bizottság kormánypárti tagjai elfogadták saját összefoglaló jelentésüket, amely szerint szakadár Santa Cruz-i politikai és pénzügyi vezetők álltak a Rózsa Flores Eduardo vezette állítólagos terrorista csoport mögött - jelentette pénteken a bolíviai sajtó.

2009.11.13 19:01MTI

A csoportot április 16-án számolták fel kommandósok: a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsát, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és Michael Dwyer ír állampolgárt agyonlőtték a Santa Cruz-i Las Americas szállodában. A magyar állampolgárságú, szintén szovátai Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot letartóztatták.

A lapok szerint a helyi idő szerint csütörtökön késő este felolvasott 83 oldalas jelentést az ellenzéki tagok távollétében hagyta jóvá a kormánypárti többség. Az ellenzékiek azonban nem tekintik lezártnak az ügyet. Szerintük a kormánypárt azért akarja gyorsan félretenni, mert immár olyan "kellemetlen" bizonyítékok is napvilágra kerülnek, amelyek közvetve a bolíviai kormány egyes tagjainak az érintettségére is utalhatnak.

A parlament teljes ülésén is előterjesztendő hivatalos álláspont Rubén Costas Santa Cruz-i kormányzót és Branko Marinkovic helyi üzletembert nevezi meg annak a csoportnak (La Torre) a vezetőjeként, amely Santa Cruz autonómiájának kivívására jött létre, és pénzelte az állítólagos terroristák működését. Megneveztek hét másik személyt is, aki jelenleg szökésben van. Az ügyészség szerint 40 millió dollárt gyűjtöttek össze a tartomány elszakítására. César Navarro képviselő, a bizottság kormánypárti elnöke erről azt mondta a televízióban, hogy "a bűnöző csoport célja egy irreguláris hadsereg megszervezése volt".

Bernardo Montenegro ellenzéki képviselő értéktelennek tartja a jelentést, mert nem vette figyelembe a kommandósok akciójáról napvilágra került videofelvételeket és azokat az internetes beszélgetéseket, amelyek egyikében Rózsa valószínűleg Alvaro García Linera bolíviai alelnökkel "cseveg".

"Olyan bizonyítékok kezdtek feltűnni, amelyek kényelmetlenek a számukra, és valószínűleg belekeverhetik az ügybe Evo Morales elnök kormányának embereit... Ez a helyzet arra ösztönzi őket, hogy igyekezzenek lezárni a vizsgálatot" - mondta a kormánypártiakról Montenegro, aki azonban azt ígérte, hogy a bizottság ellenzéki tagjai folytatják a nyomozást, és ennek keretében elutaznak Magyarországra és Írországba is.

A jelentés elfogadásának körülményeit az ellenzéki képviselők botrányosnak tartják. Több órás felolvasás után hármuk közül ketten kimentek a mosdóba és a sajtót tájékoztatni, s a kormánypártiak ezt kihasználva megszavazták az események leírásának saját változatát.

Az ellenzékiek szintén készítettek egy jelentéstervezetet, de erről nem volt szavazás. Abban bíznak, hogy a bizottság jövő heti ülésén talán erről a tervezetről is szavazhatnak. Montenegro a kormánypártiak eljárását "ostoba játéknak" minősítette, hiszen - mint mondta - a többséget birtokolván akkor is megszavazhatták volna a saját változatukat, amikor az ellenzékiek is jelen voltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.