Nős volt, de homoszexuális hajlamairól pusmognak

Egy évvel halála után is foglalkoztatja az osztrák sajtót Jörg Haider

Kiállítással, emlékkereszt-avatással és misével emlékeztek meg Jörg Haider, az osztrák közelmúlt leginkább vitatott politikusa halálának egyéves évfordulójáról Karintiában.

2009.10.11 18:09MTI

A néhai tartományi miniszterelnök, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) jobboldali populista párt vezetője tavaly október 11-én hajnalban Klagenfurttól, Karintia székhelyétől nem messze halálos autóbalesetet szenvedett. Személyét és a baleset körülményeit máig is viták övezik Ausztriában. Vasárnap a baleset helyszínén, Lambichlben emlékkeresztet állíttatott a tartományi vezetőség Haidernek, a klagenfurti dómban istentiszteletet tartottak az emlékére.

A párt a legutóbbi, 2008-as parlamenti választásokon 10 százalékot ért el, Karintiában viszont a lakosság közel felének (45 százalék) támogatottságát élvezi. Az első politikai sikereit az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) színeiben arató, radikális kijelentéseiről és közvetlen stílusáról híressé vált politikus nem múló népszerűségét mutatja, hogy a baleset helyszínén számos gyertya, fotó, virágcsokor és neki címzett "üzenet" látható, s helyi lakosok elmondása szerint naponta több tucatnyian teszik ott tiszteletüket. Az évforduló közeledtével a sajtóban a legnagyobb figyelmet a Haider életét bemutató, szombaton megnyílt időszaki kiállítás kapta. A fotókból, személyes tárgyakból összeállított tárlaton látható például egy hintaló a politikus gyerekkorából, egy karóra, egy pipa és több más használati tárgy.

Míg a szervezők azt hangoztatják, ők "semmit sem tettek hozzá és semmit sem vettek el" az igazságból, a sajtó kritikus hangvételben tudósított a megnyitóról. A bírálók szerint a kiállítás nem mutatja be a teljes igazságot Haider apjának nemzetiszocialista múltjáról. Kifogásolhatónak látják azt is, ahogy a kiállítás Haider nemzetiszocializmussal kapcsolatos kijelentéseit kezeli. A feliratok megemlítik, hogy a néhai politikus szülei, "mint más milliók", egykor a nácizmus hívei voltak.

Az azonban nem szerepel a kiállítás anyagában, hogy apja, a néhai Robert Haider 1934-ben részt vett a "júliusi puccsban" - az osztrák kormány elleni véres, ám sikertelen hatalomátvételi kísérletben -, az apa Németországba menekülését pedig az ausztrofasizmus ellőli menekülésként tünteti fel a kiállítás.

A tárlat nem utal arra sem, hogy Jörg Haider 1995-ben a Waffen-SS veteránjait "tisztességes embereknek" nevezte, akik "a legnagyobb ellenszélben is hűek maradtak meggyőződésükhöz". A néhai politikus egy másik, szintén nagy felzúdulást kiváltó kijelentését, amellyel a náci Harmadik Birodalom foglalkoztatáspolitikáját dicsérte, "később túlságosan felnagyított ügyként" írja le a tárlat.

Haider a megengedett sebesség kétszeresével, óránként 142 kilométeres sebességgel száguldott tavaly október 11-én hajnalban, amikor egy előzés után halálos autóbalesetet szenvedett. A vérében 1,8 ezrelék alkoholt találtak, az Ausztriában megengedett mennyiség 3,6-szorosát.

Az idén tavasszal lezárult hivatalos vizsgálat megállapította, hogy a balesetet egyedül Haider hibája okozhatta, a néhai politikus hívei körében ennek ellenére újra és újra megfogalmazódik a feltevés, miszerint gyilkosság történt. Már életében is találgatások folytak az osztrák sajtóban a nős politikus állítólagos homoszexuális hajlamairól, kettős életéről. A találgatások épp az évforduló előtt újabb tápot kaptak: a Bild című német napilap a hétvégén megszólaltatott egy fiatalembert, aki azt állítja, hogy viszonya volt Haiderrel, s hogy a politikus nem sokkal a tragikus autóbaleset estéjén kétszer is nála időzött.

A BZÖ kegyeletsértő rágalmazásként utasította vissza a Bildben közölteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.