Autóbalesetben hunyt el az osztrák pártelnök

Képek - Végső búcsút vettek Jörg Haider-től

Államférfinak kijáró külsőségek közepette vettek végső búcsút szombaton Klagenfurtban Jörg Haidertől, az autóbalesetben meghalt karintiai tartományi elöljárótól, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt elnökétől.

Végső búcsút vettek Jörg Haidertől Klagenfurtban képgaléria

2008.10.18 15:35MTI - Fotó: MTI

Az osztrák jobboldali-populista tábor provokatív megnyilvánulásairól hírhedtté vált, a kisemberek körében roppant népszerű, az ország politikai életét felbolygató vezéregyéniségét 20-30 ezer fősre becsült tömeg kísérte el utolsó útjára.

A gyászszertartáson a hozzátartozók mellett részt vettek az alpesi ország állami, kormányzati és politikai vezetői, a dél-ausztriai tartomány magas rangú képviselői, valamint külföldi delegációk.

Az ötvennyolc éves Jörg Haider a múlt szombaton, hajnali fél kettőkor vesztette életét. A tartományi székvárostól, Klagenfurttól délre, Lambichl településen egy előzés után szolgálati autója hirtelen megcsúszott, és letért az úttestről.

Először egy jelzőtáblának ütközött, majd az úttal párhuzamosan futó kerítés betonoszlopának csapódott. A vizsgálatok során kiderült, hogy az elöljáró erősen ittas állapotban vezetett.

Rendőrségi adatok szerint óránkénti 142 kilométeres sebességgel száguldott, holott a szerencsétlenség helyszínén legföljebb 70 kilométer/óra volt megengedett. Halálának hírére az egész tartomány gyászba borult.

A rendezvények nagy részét lemondták, a középületeken félárbocra eresztették a zászlókat, az iskolákban különórát tartottak az emlékére. A karintiaiak úgy búcsúztak tőle, mint egy valóságos popsztártól.

Sok ezren helyeztek el gyertyákat és virágcsokrokat a baleset helyszínén, a tartományi központ előtt pedig napokon át hosszú sorokban várakoztak az emberek, hogy beírhassák nevüket az emlékkönyvbe.

A tartományi kormány székházának címertermében, ahol Haider koporsóját felravatalozták, ugyancsak több ezren rótták le kegyeletüket.

A virágokkal borított koporsót szombaton ágyútalpon vontatták a városháza előtti térre, ahol a szabadtéri búcsúztatást tartották verőfényes napsütésben.

A klagenfurti gyászszertartás után a holttestet Villachba szállítják, hogy elhamvasszák. A hamvakat tartalmazó urnát a családi birtokon, Medvevölgyben (Bärental) őrzik majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.