Engesztelés, szögesdrótok között

Izrael lezárta a ciszjordániai átkelőket az engesztelés ünnepére

Izrael biztonsági megfontolásokból lezárja a ciszjordániai átkelőket a jóm kippúr, az engesztelés ünnepére - közölte szombaton Jeruzsálemben egy katonai szóvivő, aki szerint az intézkedés vasárnap nulla órától az ünnep végéig, a hétfői naplementéig tart.

2009.09.27 09:46MTI

Izrael az utóbbi években az engesztelés ünnepén mindig lezárta a Jordán folyó nyugati partján fekvő palesztin területekre vezető átkelőket, attól tartva, hogy palesztin szélsőségesek a fesztivál eseményeit arra használhatják fel, hogy Izrael területén kövessenek el támadásokat.

A zsidó vallás legfontosabb, legszentebb és legnagyobb ünnepe, a jóm kippúr, az engesztelés ünnepe, népies nevén a hosszú nap idén vasárnap naplementétől a hétfői naplementéig tart.

Az engesztelés napja elnevezés arra utal, hogy a Mindenható megbocsátotta Izrael fiainak az aranyborjú imádásának bűnét.

Ilyenkor érvényesek a szokásos munkatilalmak, továbbá tilos enni, inni, tisztálkodni (az egészségügyit kivéve), piperecikkeket és bőrből készült lábbelit használni, valamint házaséletet élni; a munkaszünetet a test szellemi részének kell szentelni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.