Benedek-rendiek verik

Apácák készítik a szinte aranyat érő agavé-csipkét Hvar szigetén

A vastag levelű mediterrán növény, az agavé rostos szálaiból készítik a különleges csipkét a Hvar horvát szigeten élő Benedek-rendi apácák.

2009.09.19 08:26MTI

Alkotásuk az egyik legkeresettebb és legdrágább szuvenír, XVI. Benedek pápa is egy ilyen kézimunkát kapott ajándékba a horvát külügyminisztertől, amikor Gordan Jandrokovic júniusban a Vatikánban járt - írta a Slobodna Dalmacija című spliti napilap.

A dalmát sziget lakói nem ismerik az agavé csipke titkát, mert azt az apácák magas fallal körülvett kolostorukban őrzik. A hvari múzeum igazgatónője, Nives Tomasovic megjegyezte, hogy az agavé leveleiből kapott rostokból szőtt csipke Horvátország védett, nem épített örökségéhez tartozik.

A Benedek-rendi kolostorban az apácák a XIX. században, 1846 és 1886 között tanították az általános iskolás lányoknak az agavé-csipkeszövés technikáját, később az internátusban 1941-ig folyt a tanítása.

A hvari kolostorban ma is készítenek agavé-csipkét, de csak keveset. Az agavé-csipkét nem kell mosni, se vasalni, de gyengéden kell vele bánni, akkor hosszan megmarad
- tette hozzá a múzeumigazgató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.