Lezáratlan tárgyalások árnyékában

Lemondta izraeli látogatását az svéd külügyminiszter

Carl Bildt, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Svédország külügyminisztere lemondta a péntekre tervezett izraeli látogatását - jelentette be vasárnap az izraeli külügyminisztérium szóvivője.

2009.09.06 11:18MTI

A szóvivő szerint Bildt arra hivatkozva mondta le a látogatást, hogy Izraelnek és az Egyesült Államoknak lezáratlan tárgyalásai vannak egymással. Az izraeli média azonban tudni véli, hogy az út lemondása mögött a Svédország és Izrael közötti feszültség, vagyis az áll, hogy a svéd kormány nem hajlandó elítélni az Aftonbladet című svéd lap vádját palesztinok szerveivel kereskedő izraeli katonákról.

Az újságban a múlt hónapban egy szabadúszó újságíró cikke azt állította, hogy a katonák egy nemzetközi csempészhálózaton keresztül "értékesítették" a palesztinok holttestéből kioperált szerveket. A szerző állításait nem támasztotta alá bizonyítékokkal. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő középkori zsidóellenes vérvádhoz hasonlította a svéd bulvárlapban megjelent cikket.

Az izraeli kormányfő hangoztatta, hogy azokra az antiszemita klisékre emlékezteti, amelyekkel a középkorban azzal vádolták meg a zsidókat, hogy keresztény kisgyermekeket öltek meg, hogy a vérüket vegyék. Izrael hangsúlyozta, hogy nem bocsánatkérést vár el Svédországtól, hanem azt, hogy a svéd kormány nyilvánosan ítélje el a cikket.

Stockholm azonban a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva nem tett eleget az izraeli kérésnek. Hivatalosan csak Elisabet Borsiin Bonnier, Svédország tel-avivi nagykövete ítélte a cikket, de svéd hatóságok elhatárolódtak a diplomata véleményétől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.