Rosario Gambino útja Rómába vezet

Kiadták Olaszországnak az Egyesült Államokból kitoloncolt maffiavezért

Rómába szálltották szombaton az Egyesült Államokból kitoloncolt maffiavezért, Rosario Gambinót, a New York-i Cosa Nostra öt nagy klánja egyikének a fejét.

2009.05.23 18:41MTI

Gambinót, akit 1980 óta köröztek Olaszországban "maffia jellegű bűncselekmények" címén, azután utasították ki, hogy letöltötte az Egyesült Államokban a kábítószer-csempészésért kiszabott 22 évi börtönbüntetését. Mivel soha nem szerezte meg az amerikai állampolgárságot, az amerikai törvények értelmében ki kellett őt toloncolni az országból.

A 67 éves, palermói születésű Gambino még az 1960-as évek végén érkezett két fivérével együtt New Yorkba, ahol gyorsan emelkedett a család ranglétráját kábítószerügyletek révén. 1979-ben a Gambino-fivérek körül nyomozás indult Michele Sindona volt bankár állítólagos elrablása ügyében: Sindonának köze volt az akkori évek olasz közéletnek az alvilággal való összefonódásához, a bankcsődökkel végződő gyanús vatikáni pénzügyletekhez és kapcsolatban állt a P2 szabadkőműves páhollyal is, és New York-i utazásai során gyakori vendég volt Gambinóéknál.

Az üggyel foglalkozó Giovanni Falcone bíró 1980-ban adta ki Rosario Gambino ellen a körözést, miközben az Egyesült Államokban megkezdődött a nagy olasz-amerikai droghálózat, a "Pizza Connection" felgöngyölítése. Rosario Gambinót 1984-ben 45 évi börtönre ítélték, amelyből végül 22-öt töltött le. 2007-ben szabadult, de a kiadatási huzavona miatt még két évig egy illegális bevándorlók számára fenntartott kaliforniai börtönben őrizték.

Az olasz média emlékeztetett arra, hogy Gambino éppen május 23-án, a maffia-ellenes harc nemzeti hőse, Falcone bíró meggyilkolásának 17. évfordulóján érkezett haza. A maffiafőnököt a repülőtérről azonnal a Rebibbia börtön kórházába szállították megromlott egészségi állapotára való tekintettel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.