Maine az ötödik amerikai állam

Újabb hely, ahol házasodhatnak a melegek

Az észak-keleti Maine lett az ötödik szövetségi állam az Egyesült Államokban, ahol az azonos neműek törvényesen házasságot köthetnek: John Baldacci demokrata párti kormányzó szerdán írta alá az erről szóló törvényt.

2009.05.07 07:47MTI

Massachusetts és Connecticut után Iowában és Vermontban áprilisban engedélyezték a homoszexuális és leszbikus párok házasságát - jelentette Hofer László, az MTI tudósítója. 

Maine állam szenátusa szerdán hagyta jóvá a megengedő javaslatot, amelyet a képviselőház előző nap szavazott meg. A felsőházi vitában az egyik szenátor arra az ellenérvre, hogy a törvény sérti a hívő embereket, azt felelte: a javaslat nem kényszeríti az egyházakat, hogy elismerjék az azonos neműek házasságát. New Hampshire állam törvényhozói szerdán szintén jóváhagyták az azonos neműek egybekelését engedélyező törvényjavaslatot. 

A szövetségi állam kormányzója azonban - aki korábban úgy nyilatkozott: szerinte a házasság szót egy férfi és egy nő egybekelésére kell fenntartani - egyelőre nem nyilatkozott, hogy aláírja-e a törvényt. A szöveget a helyi szenátus már korábban elfogadta. 

Ha a törvény New Hampshire-ban is életbe lép, akkor az északkeleti New England régióban Rhode Island lesz az egyetlen szövetségi állam, ahol a többi 43-hoz hasonlóan egy férfi és egy nő közötti intézményként definiálják a házasságot. Az azonos neműek rövid ideig Kaliforniában is törvényesen köthettek házasságot, mielőtt a választók tavaly novemberben a gyakorlat betiltásáról döntöttek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.