A férfiak az oka mindennek!

A "nagy pénisz komplexus" felelős a gazdasági válságért?

Elsősorban férfiak felelősek a világban kialakult súlyos gazdasági, illetve pénzügyi válságért egy izlandi üzletasszony szerint. A 40 éves hölgy a jelenséget sommásan "nagy pénisz komplexusnak" keresztelte el.

2009.04.23 16:05MTI

Sajátos elméletéről Halla Tomasdottir csütörtökön nyilatkozott a Financial Times Deutschlandban, azt a vádat fogalmazva meg, hogy a férfiak felelőtlen és öntelt magatartása, fedezetlen és naiv ígérgetéseik állnak a válság mögött. 

Az izlandi Audur Capital befektetési cég vezetője szerint mindenért a férfiak üzleti filozófiája hibás, amelynek középpontjában a minden áron való növekedés, s a gyors nyereségszerzés áll. 

Halla Tomasdottir úgy vélte, hogy férfiaknak ez a "nagy pénisz komplexusa" vezetett a mostani összeomláshoz. A Financial Times Deutschland ezzel összefüggésben emlékeztetett, hogy az izlandi hölgy - legalábbis a skandináv országokban - nem áll egyedül sajátos elméletével.
 
Izlandon és más északi országokban egyre több az olyan vállalat, amelynek élén nők állnak. Dániában a közelmúltban hozták létre a "legjobb nők egyesületét", amely mindenekelőtt azt a célt tűzte maga elé, hogy minél több hölgyet segítsen a vállalatok felügyelőbizottságába. A lapban Halla ismertette saját - válságellenes - üzleti filozófiáját is. 

Ennek lényege, hogy cége nem a minél gyorsabb és minél nagyobb nyereségre összpontosít, hanem a hosszú távú, s ökológiai szempontokból előnyös beruházásokra. A nyereség és az erkölcs, illetve az etika szerinte elválaszthatatlan, s mellesleg ez vezethet a kapitalizmus megmentéséhez is. 

Mindehhez pedig hozzátette, hogy mind a gazdaságban, mind a politikában több nőre van szükség. 

Az izlandi üzletasszony szerint "20-30 év múlva vége a világnak", ha minden így folytatódik tovább, "ha továbbra is a férfiak kezében marad az irányítás". 

Ezen immár csak a több nőiesség segíthet, azaz a női dominanciájú kapitalizmusé a jövő - mint hangoztatta. A Financial Times Deutschland nyíltan nem kommentálta Halla Tomasdottir sajátos elméletét. A tekintélyes üzleti napilap újságírója azonban néhány megjegyzéssel utalt arra, hogy a "nagy pénisz komplexust" - enyhén szólva - nagy badarságnak tartja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.