A miniszterelnöknek le kellene mondania

Az izraeliek többsége egyetértene Olmert távozásával

Ehud Olmert miniszterelnöknek le kellene mondania - véli az izraeliek többsége a 2006-os libanoni háborúról szóló végleges jelentés ismeretében egy csütörtökön közzétett közvélemény-kutatási eredmény szerint.

2008.01.31 09:20MTI

A válaszadók 57 százaléka felelt igennel, 33 százaléka nemmel a kérdésre: "A jelentés ismeretében egyetértene-e a miniszterelnök lemondásával?" A Maariv izraeli napilapban közölt felmérést a Teleseker közvélemény-kutató intézet készítette, 500 fő megkérdezése alapján. A statisztikai hibahatár 4,5 százalékos.

Az előző nap ismertetett jelentés "nagy és súlyos kudarcként" értékelte a háborút. Súlyos baklövéseket és hibákat állapított meg "a döntéshozatal legfelső katonai és politikai szintjén egyaránt", de nem utalt arra, hogy indokoltnak tartja-e Olmert távozását. A miniszterelnök még szerdán közölte: nem tervezi lemondását. A kormány második embere, Hájim Ramón miniszterelnök-helyettes csütörtökön szintén elutasította Olmert távozásának vagy előre hozott választások kiírásának a lehetőségét. "Ezután a jelentés után a hatalom stabilitásának megőrzése a legfontosabb. Egy olyan ország, mint Izrael nem működhet úgy, hogy minden második évben választásokat rendez" - nyilatkozta Ramón a közszolgálati rádiónak.

Hozzátette azt is: a miniszterelnök "jobb teljesítményt nyújt, mint bárki a koalícióban azok közül a riválisai közül, akik a helyére szeretnének kerülni". Mint arra a Maariv rámutatott, a bizottság 2007-ben bemutatott előzetes jelentése jóval kritikusabb hangvételű volt a miniszterelnökkel szemben és egy akkori készült felmérésen a válaszadók jóval nagyobb aránya, 73 százaléka értett volna egyet azzal, ha lemond a kormányfő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.