Még a mobilok is be vannak poloskázva

Amerika háborút hirdet a poloskák ellen

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége, az EPA felveszi a harcot az évtizedek után újra megjelent és gyorsan terjedő ágyi poloskák ellen.

2009.04.16 13:08MTI

A matracokat, de a mobiltelefonokat, ébresztős rádiókat vagy akár a számítógép billentyűzetét is lakhelyül használó apró vérszívókról történetében először tartott kétnapos tanácskozást a hatósági jogkörrel rendelkező hivatal. Az ágyi poloskák olyan nagy számban jelentek meg az utóbbi időkben az Egyesült Államokban, amilyenre a II. világháború óta nem volt példa.

A lapos, ovális, barnás-piros teremtmények nagyjából ötmilliméteresek. Betegséget nem terjesztenek, ám harapásuk helyén allergiás reakció alakulhat ki, és a fertőzések esélye is növekszik. Vérszívó lévén harapásukkor véralvadásgátlót juttatnak az érbe, hogy eledelüket hígabb állapotban "fogyaszthassák el".

A vérszívó poloska a csótányokkal és hangyákkal ellentétben csalival nem ejthető csapdába, a leghatékonyabb rovarölőszereket pedig betiltották az elmúlt években az Egyesült Államokban. Ráadásul a szerek többségével szemben már amúgy is rezisztenciát fejlesztett ki a rovar.

A poloska elleni harc akkor a leghatékonyabb, ha drasztikus intézkedéseket tesznek ellene: kidobnak minden olyan tárgyat, amelyben megtelepedett. Ezt azonban kevesen engedhetik meg maguknak, tekintve, hogy a matracokon kívül televízióban, lámpatestben, játékokban, képkeretekben, sőt könyvek lapjai közt is találtak ágyipoloska-telepeket.

"Soha nem láttunk még ilyet" - mondta Mike Deutsch rovarszakértő. Leginkább a hotelek és a kollégiumok veszélyeztetettek, ám a méregdrága magánházakat sem kímélik az aprócska vámpírok. A tanácskozás szakemberei olyan alternatív megoldások kifejlesztését javasolják a poloskák ellen, mint a melegítés, fagyasztás vagy kigőzölés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.