Van pettyes, csíkos, piros és sárga

Hányféle katicabogár létezik?

A katicabogarak családja (Coccinellidae) rendszertanilag a rovarok osztályába (Insecta), a bogarak rendjébe (Coleoptera), ezen belül is a mindenevő bogarak alrendjébe (Polyphaga) tartozik.

2008.06.19 11:07National Geographic

A Coccinellidae család igen népes: hét alcsalád, számos törzs és mintegy 360 nemzetség tartozik alá. Mindent összevetve a világon több mint 5000 katicabogárfaj él. A különböző fajok mérete 1,5 és 12 mm között változik. A katicabogarak három pár lábbal rendelkeznek, finom, hártyás szárnyukat kemény fedőszárny védi.

Ennek színe és mintázata a legtöbb faj esetében feltűnő: piros, narancssárga, sárga. Vannak pettyes és csíkos katicabogarak, de akadnak egyszínűek is. A feltűnő szín óvatosságra inti a katicák potenciális ragadozóit: az ilyen színes bogarak általában mérgezőek. És valóban: kisebb gyíkok és madarak számára a katica megevése halálos lehet.

Az embernek nem lesz baja, még akkor sem, ha véletlenül (?) több száz katicát lenyel. Gyerekkori kedvencünk, a hétpettyes katicabogár (Coccinella septempunctata) tehát csak egy a népes katicacsaládból. A család többi tagja a legfőbb tulajdonságok terén hasonlít hozzá, míg más vonatkozásban (például szín) nagy változatosságot mutat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.