"Nem minden szent és sérthetetlen"

Klaus: "az államok Európájából európai állam válhat"

Az államok alkotta Európát az a veszély fenyegeti, hogy európai állammá válik - mondta vasárnap Londonban idézett nyilatkozatában a cseh elnök, aki szerint az uniós intézményrendszer reformjára kidolgozott lisszaboni szerződés elmélyítené az "EU demokratikus deficitjét".

2009.03.22 15:53MTI

Václav Klaus a The Sunday Timesnak azt mondta: "nem minden szent és sérthetetlen", ami az EU-tól ered, nem kell mindent kérdés nélkül elfogadni. Az erősen euroszkeptikus álláspontjáról közismert államfő - akinek hazája az EU soros elnöke - visszautasította azokat az értelmezéseket, amelyek szerint az Európai Parlamentben nemrégiben mondott beszédében az uniót a szovjet korszak rendszereihez hasonlította volna.

A konzervatív vasárnapi brit lapnak adott interjúban hozzátette ugyanakkor: érzékeny a szabadság és a demokrácia korlátozására irányuló kísérletekre, és az unióval kapcsolatos bírálatainak alapja ez az érzékenység. Klaus kijelentette: e hozzáállása összefügg azzal, hogy élete nagy részét olyan politikai, társadalmi és gazdasági rendszerben élte le, amely nem volt sem szabad, sem demokratikus.

Arra a kérdésre, hogy prágai rezidenciáján miért nem hajlandó a cseh zászló mellé kitűzni az EU lobogóját, Klaus azt válaszolta: a prágai vár mindig a cseh államiság jelképe volt, és csak a cseh zászló lobogott felette, valahányszor az ország szabadságban élt.

- Éltünk olyan időszakban, amikor bizonyos napokon kötelező volt kitűzni egy másik ország zászlaját a miénk mellé.  Nagyon örülök, hogy ezeknek az időknek vége - mondta a cseh elnök a brit lapnak. Hozzátette: az Európai Unió nem ország, és törvényesen nincs is saját lobogója. Václav Klaus szerint a törvényalkotási munka 75 százalékát az EU nem választott tisztségviselői végzik.

Az államfő úgy vélte: a lisszaboni szerződés még több hatalmat adna e tisztviselők kezébe, eltörölné a tagállamok vétójogát egy sor fontos kérdésben, és az EU-t jogi személyiséggel ruházná fel. Ez nemhogy felszámolná az unió "demokratikus deficitjét", de inkább elmélyítené azt - mondta a cseh köztársasági elnök a The Sunday Timesnak. Klaus ugyanakkor kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy elutasítja-e a lisszaboni szerződés aláírását, ha a dokumentumot a prágai felsőház ratifikálja.

Az elnök kijelentette: a cseh parlament szenátusa várhatóan alapos megfontolás tárgyává teszi a szerződést, és felelős döntést hoz róla, de ő nem kíván forgatókönyveket felvázolni arról, hogy ezután mi történik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.