Tavaly rengeteg bírálatot kaptak

Bush fázott a melegektől - az Egyesült Államok most aláírja a homoszexualitás büntetése elleni nyilatkozatot

Washington szándékáról már értesítette a nyilatkozat védnökét, Franciaországot. A Bush kormányzat tavaly decemberben komoly bírálatokat kapott, mert egyedüli nyugati országként elutasította a dokumentum aláírását.

2009.03.18 11:41MTI

Washington szándékáról már értesítette a nyilatkozat védnökét, Franciaországot.

A Bush-adminisztrációt tavaly decemberben bírálatok érték azért, mert egyedüli nyugati országként elutasította a dokumentum aláírását. A nyilatkozatot hatvanhat állam írta alá, közte az összes európai uniós tagország, Brazília, Izrael és Japán. Nem csatlakozott azonban Oroszország és Kína sem. A felhívás az emberi jogok egyetemességére hivatkozik, és az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát idézve megerősíti: az egyenlő bánásmód elve megköveteli, hogy az emberi jogok a nemi irányultságtól és a nemi identitástól függetlenül is megillessenek minden embert.

Az aláíró államok elítélik az emberi jogoknak a szexuális irányultságon vagy a nemi identitáson alapuló megsértését, különösen azt, ha miatta halálbüntetést szabnak ki, ítélet nélküli, azonnali vagy önkényes kivégzést hajtanak végre. Elítélik az emiatt eszközölt kínzást vagy az egyéb kegyetlen, embertelen, megalázó bánásmódot, az önkényes őrizetben tartást, a gazdasági, a szociális, a kulturális és különösen az egészségügyi ellátáshoz fűződő jogoktól való megfosztást. A most nyilatkozó amerikai tisztviselők azért kérték nevük elhallgatását, mert a törvényhozást még értesíteni kell a döntésről.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a Barack Obama vezette kormányzat a csatlakozással bizonyítani kívánja, hogy az Egyesült Államok szókimondó védelmezője az emberi jogoknak, és bírálja azok megsértését szerte a világban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.