Gyilkosság

Holtan találták az amerikai tömeglövöldözés gyanúsítottját

Hajtóvadászat után megtalálták Robert Card holttestét, aki állítólag 18 embert ölt meg Maine államban.

2023.10.28 09:37ma.hu

Péntek este megtalálták a 40 éves Robert Card holttestét, a katonai kiképzésben részesült lőfegyveroktatóét, akit azzal gyanúsítanak, hogy szerdán 18 embert ölt meg a Maine állambeli Lewistonban - erősítette meg Mike Sauschuck, Maine állam közbiztonsági minisztériumának főbiztosa.

A tisztviselő a városban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Card holttestét az Androscoggin folyó közelében, Lisbon Fallsban találták meg egy 48 órás intenzív hajtóvadászat után. Sauschuck hozzátette, hogy a gyanúsítottnak "nyilvánvalóan önkezűleg okozott lőtt sebe volt". Halálának időpontja nem volt tisztázott, a nyomozás folyamatban van.

A félelmetes jelenetek szerda este játszódtak le a mintegy 36 ezer lakosú Lewistonban, amikor a fegyveres megtámadott egy bowlingpályát. A hatóságok szerint 18 ember meghalt és 13 megsebesült.

A rendőrség képeket tett közzé a gyanúsítottról, akit Robert Cardként azonosítottak, aki az amerikai hadsereg tartalékos kiképzőközpontjának lőfegyver-oktatója volt, és akinek a jelentések szerint mentális problémái voltak. Lewiston városát lezárták, és nagyszabású keresést indítottak. A feltételezhetően Card által használt járművet a Lewistontól mintegy 13 kilométerre délkeletre fekvő Lisbonban találták meg. Az ottani lakosoknak is azt tanácsolták, hogy maradjanak otthon.

A mészárlásról szóló fehér házi közleményben Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy "egy ilyen lövöldözés mély és fájdalmas sebeket nyit fel újra" az amerikaiak számára, akik túlélték a fegyveres erőszakot és traumát okoztak nekik. Megjegyezte, hogy "túl sok" amerikai állampolgár családtagja halt meg vagy sérült meg fegyveres erőszak következtében.

A tragédia nyomán Biden sürgette a kongresszust, hogy fogadjon el törvényt a támadófegyverek és a nagy kapacitású tárak betiltására, valamint az általános háttérellenőrzés és más korlátozások bevezetésére.

A Gun Violence Archive nevű nonprofit szervezet szerint október 26-ig legalább 35 306 ember halt meg fegyveres erőszak következtében az Egyesült Államokban idén eddig. Ez a szám 1160 tinédzsert és 246 gyermeket tartalmaz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.