Több ember megsebesült

Szerb tüntetést vert szét a koszovói rendőrség

Szerbek tüntetését verte szét, több embert megsebesítve vasárnap a koszovói rendőrség Koszovó keleti részén - jelentette a belgrádi sajtó.

2009.03.09 11:08MTI

A megmozdulás a Gjilan (szerbül Gnjilane) melletti Shillove (Silovo) falunál volt, ahol a település lakói az ellen tiltakoztak, hogy hét napja kikapcsolták náluk az áramot. El akarták állni a Gjilan-Bujanovac főutat, de ebben a pajzsos, botos rohamrendőrök megakadályozták őket.

Az albán rendőrök először csak a menet élén haladó nőket, s gyerekeket taszigálták, majd miután a férfiak őket kezdték lökdösni, kővel dobálni, könnygázt vetettek be, és a szerb lapokban megjelent fényképek tanúsága szerint bottal verték szét a tüntetést.

Ötven ember megsebesült, közülük hat súlyosan, három szerbet pedig őrizetbe vettek. Koszovó más szerbek lakta településein is súlyos gondok vannak az áram- és vízellátással. Hétfőn a Prishtine (Pristina) közelében lévő Vushtri (Vucitrn) lakói akarnak tiltakozni az áramhiány miatt.

Mint Oliver Ivanovic, a Koszovóval foglalkozó belgrádi minisztérium államtitkára elmondta, a koszovói áramszolgáltató tartozás miatt kapcsolta ki több szerb településen az áramot, s annak ellenére sem hajlandó felújítani a szolgáltatást, hogy Belgrád közölte: áramszállítással törleszti a szerb lakosok tartozását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.