Hat rendőr és három tüntető sebesült meg

A koszovói háború ezer szerb veteránja összetűzött a rendőrséggel egy dél-szerbiai tüntetésen

A koszovói háború mintegy ezer szerb veterán katonája összetűzésbe került vasárnap a rendőrséggel egy dél-szerbiai városban, egy tiltakozó megmozduláson - közölték hivatalosan.

2008.12.21 17:15MTI

Az összecsapásban a rendőrség szerint hat rendőr és három tüntető sebesült meg, s négy tüntetőt őrizetbe vettek. A veteránok vezetője, Dejan Milosevic azt állította, hogy tíz bajtársuk sebesült meg.

A veteránok több órára megbénították egy főútvonal forgalmát, és a városból a koszovói határhoz akartak vonulni, hogy tiltakoznak a koszovói fegyveres erők megalakulása és az ellen, hogy ezek főparancsnokává Sylejman Selimi volt koszovói albán lázadót nevezte ki szombaton Fatmir Sejdiu koszovói elnök.

A mintegy 300 kivezényelt rohamrendőr egy hídnál megakadályozta, hogy a tüntetők a merdarei határátkelőhelyhez vonuljanak. Az újonnan megalakult koszovói fegyveres erők a jövő év közepétől lesznek bevethetők. Dragan Sutanovic szerb védelmi miniszter "Szerbia számára teljesen elfogadhatatlannak" nevezte a koszovói hadsereg megalakulását.

A veteránok ezenkívül követelték állítólagos háborús zsoldhátralékuk kifizetését, illetve, hogy a hatóságok bocsássák szabadon két társukat, akit háborús bűncselekmények miatt börtönöztek be. A koszovói háború 1998-ban tört ki, amikor albán szakadárok fellázadtak a szerb uralom ellen.

A szerb fegyveres erők megtorló hadjáratot indítottak ellenük, amelyet a NATO állított meg Szerbia 78 napig tartó bombázásával 1999-ben.

Koszovó idén februárban kiáltotta ki Szerbiától való függetlenségét, amelyet azonban Belgrád nem ismer el, noha 1999 óta nem tud ellenőrzést gyakorolni egykori déli tartománya fölött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.