Az EULEX helyett az UNMIK

Az EU teljesíti Belgrád követeléseit a koszovói misszió ügyében

Az Európai Unió kész teljesíteni azokat a feltételeket, amelyeket az uniós közigazgatási misszió Koszovóba telepítése ügyében szabott Szerbia - közölte pénteken Belgrádban egy uniós megbízott.

2008.11.07 19:16MTI

Pierre Mirel, az EU nyugat-balkáni igazgatója kijelentette: elfogadják azt a követelést, hogy a mintegy 2000 fős európai rendőri és igazságszolgáltatási erő (EULEX) Koszovóba telepítését erősítse meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa is, és a misszió maradjon semleges Koszovó állami státusa ügyében.

A diplomata azért utazott Belgrádba, hogy megszerezze Szerbia jóváhagyását a misszió munkába állásához Koszovó szerbek lakta részében is.

A szóban forgó, mintegy 100 ezer szerb azt szeretné, hogy az EULEX helyett az 1999-ben létrehozott ENSZ-közigazgatás (UNMIK) maradjon a helyén. Az ENSZ azonban leépíti kirendeltségeit, és az űr betöltéséhez az unió ajánlott szakembereket.

Mirel közölte: az EU abba is beleegyezett, hogy a missziót ne kösse össze a Koszovó függetlenségét szorgalmazó Ahtisaari-tervvel, amelyet Szerbia elutasított. Belgrád azért szabott előfeltételeket az EULEX működéséhez, mert attól tart, hogy ha az ENSZ helyét az unió veszi át, az közvetve hozzájárul Koszovó függetlenségének megerősödéséhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.