Háború

Putyin megnevezte az Északi Áramlat robbanásai mögött álló országot

Az orosz elnök szerint Washington szervezte a gázvezetékek elleni támadást.

2023.03.26 09:49ma.hu

Valószínűleg amerikai hírszerző ügynökségek álltak az Északi Áramlat gázvezetékek tavaly szeptemberi szabotázsa mögött - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton a Russia 24 televíziónak, hozzátéve, hogy egyetért Seymour Hersh veterán amerikai újságíró következtetéseivel.

"Nagyon nehéz" lenne a teljes igazságot kideríteni - ismerte el az orosz elnök a Kremlben Pavel Zarubin újságírónak adott nyilatkozatában. Putyin mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy valamikor "végre kiderül, mit és hogyan tettek".

Az orosz vezető ezután Hersh-t idézte, "egy amerikai újságírónak nevezve őt, aki nemrégiben vált ismertté a világban", és azt mondta, hogy "vizsgálatot folytatott és ... arra a következtetésre jutott, hogy ezt a robbantást az amerikai hírszerzés szervezte".

"Teljes mértékben egyetértek ezekkel a következtetésekkel" - tette hozzá Putyin. Nem részletezte, hogy Oroszországnak vannak-e saját bizonyítékai ennek az álláspontnak az alátámasztására.

Februárban Hersh bombasztikus jelentést tett közzé az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékek szabotázsáról, amelyben Washingtont vádolta a támadás megrendezésével. Az USA tagadta a felelősséget. Márciusban Hersh azt állította, hogy a CIA-t és a német hírszerző szolgálatot, a BND-t bízták meg Washington érintettségének eltussolásával, alternatív történetet szolgáltatva a médiának.

A két hírszerző szolgálat ezután állítólag egy "ukránbarát csoport" által végrehajtott "nem hivatalos műveletről" szóló történettel állt elő Hersh szerint. Ezt a verziót aztán több német és amerikai médium is közzétette.

Moszkva "összehangolt médiahoax-kampányként" utasította el a robbantások mögött álló ukrán nyomokról szóló jelentéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.