Szabotázs

Az USA megpróbálta eltussolni az Északi Áramlat felrobbantásában játszott szerepét - Seymour Hersh

A CIA-nak azt mondták, hogy adjon a médiának egy alternatív történetet a gázvezeték lerombolásáról - állítja az újságíró.

2023.03.23 07:43ma.hu

Seymour Hersh Pulitzer-díjas újságíró azt állítja, hogy az Egyesült Államok szándékosan hamis történetekkel látta el a médiát, hogy eltussolja Washington részvételét az oroszországi Északi Áramlat-2 gázvezeték tönkretételében.

A veterán riporter a Substack blogján szerdán közzétett bejegyzésében azt állítja, hogy a CIA-t bízták meg egy fedősztori elkészítésével - a berlini BND hírszerző szolgálattal együttműködve -, hogy az amerikai és a német sajtónak "alternatív verziót" adjanak az Északi Áramlat 2 robbanásairól.

"Az ügynökségnek az volt a feladata, hogy "meghekkelje a rendszert" annak érdekében, hogy hiteltelenítse azt az állítást, miszerint Biden rendelte el a vezeték megsemmisítését" - írta Hersh egy névtelen, a diplomáciai hírszerzéshez hozzáférő forrásra hivatkozva.

Megjegyezte, hogy a CIA elvégezte a feladatát, és Németország segítségével történeteket helyezett el a New York Timesban és a Die Zeit című német hetilapban. Ezek egy állítólagos "ad hoc, nem hivatalos műveletről" szóltak, amelyet egy "ukránbarát csoport" hajtott végre, és amely állítólag egy luxus vitorlás jachtot használt arra, hogy robbanóanyagot helyezzen el az Északi Áramlat vezetékeken.

"Ez egy teljes kitaláció volt az amerikai hírszerzés részéről, amelyet továbbítottak a németeknek, és amelynek célja az volt, hogy hiteltelenné tegye a történetet" - mondta állítólag az amerikai hírszerzés egyik forrása Hershnek.

"A CIA-n belüli dezinformációs szakemberek megértik, hogy egy propagandafogás csak akkor működhet, ha a címzettek kétségbeesetten keresnek egy olyan forgatókönyvet, amely csökkentheti vagy kiszoríthatja a nem kívánt igazságot. És a kérdéses igazság az, hogy Joe Biden elnök engedélyezte a csővezetékek megsemmisítését" - tette hozzá.

Februárban Hersh bombasztikus jelentést tett közzé az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték tavaly szeptemberi felrobbantásáról, amelyben Washingtont vádolta a támadás megrendezésével. A Fehér Ház tagadta a felelősséget. A múlt héten több nyugati médiaorgánum azt állította, hogy az elkövetők Ukrajnához köthetők. Moszkva "összehangolt médiahoax-kampányként" utasította el a jelentéseket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.