Tragédiába torkollott a tesztelés!

Állatoknak adták be a madárinfluenza H5N1-es altípusát

Véletlenül olyan oltóanyagot teszteltek görényeken, ami a madárinfluenza H5N1-es altípusát tartalmazta; az állatok elpusztultak és csak a véletlennek köszönhető, hogy az emberek nem fertőződtek meg.

2009.02.17 15:17MTI

Madárinfluenzás megbetegedések tényleges veszélye fenyegetett a napokban Közép-Csehországban egy osztrák gyógyszergyártó elhibázott állatkísérlete miatt - jelentette a Mladá Fronta Dnes

A legnagyobb példányszámú cseh újság szerint a madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1-es altípusát az osztrák Baxter cég egyik gyógyszerkészítménye tartalmazta, amelyet a cseh Biotest cég állatokon tesztelt Konárovicében, s komoly veszélynek voltak kitéve mindazok, akik közvetlen kapcsolatba kerültek az új oltóanyag kipróbálására használt görényekkel. Szakértők szerint csak a szerencsén múlott, hogy a kórt végül egyetlen ember sem kapta el. 

"Az új oltóanyagot január elejétől tesztelték a görényeken, az ipari és kereskedelmi minisztérium engedélyével. A hónap vége felé azonban egyre több görény döglött meg, ezért a kísérleteket február 6-án befejezték" - tájékoztatta a lapot Michael Vít, országos tiszti főorvos. 

A cseh állami állategészségügyi intézet kivizsgálta a helyzetet, s akkor derült ki, hogy az elhullott állatok a madárinfluenza emberre is veszélyes vírusával voltak megfertőzve. "Az összes görényt el kellett pusztítani, a farmot pedig bezártuk" - közölte Josef Duben, az intézet szóvivője.

Mindazok, akik a görényekkel dolgoztak súlyos fertőzésveszélynek voltak kitéve. "Tizenhárom ember azonnal megkapta a Tamiflu nevű gyógyszert. Az egészségügyi ellenőrzések azt mutatják, hogy szerencsére senki sem fertőződött meg" - fejtette ki Vít. 

Elmondta, hogy az összes érintett személy továbbra is orvosi felügyelet alatt van. "Az eset komoly figyelmeztetés. Nagyon óvatosnak kell lennünk" - szögezte le a tisztiorvos. 

A Baxter cég elismerte: a hiba Ausztriában, náluk történt, amikor elküldték a tesztelésre szánt mintákat. "Valószínűleg a csomagoláskor történt a tévedés. A hibáról már értesítettük a teszteket végző céget" - nyilatkozta Richard Tischler, a Baxter cég képviselője. Szerinte 29 személyt kellett Tamifluval kezelni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.