Koronavírus-járvány

Romániában március végéig segélyezik a kényszerszabadságra küldött alkalmazottakat

A segélyre a szerzői jogokból élő szabadúszók és sportolók is jogosultak, ha a járvány miatt veszítették el bevételi forrásukat.

2022.01.19 14:03MTI

Újrakezdi a koronavírus-járvány miatt kényszerszabadságra küldött alkalmazottak segélyezését a román kormány.

A szerdán elfogadott sürgősségi rendelet értelmében március végéig kaphatják meg saját bérük 75 százalékát (de legfeljebb az átlagbér 75 százalékát) azok, akiknek a járvány miatt függesztették fel a munkaszerződését.

A társadalombiztosítási alapból folyósított mostani segély összege nem haladhatja meg a nettó 2674 lejt (193 ezer forint) akkor sem, ha a kényszerszabadságra küldött alkalmazott bruttó bére nagyobb annál a 6095 lejes összegnél, amellyel a 2022-es társadalombiztosítási költségvetés bruttó átlagbérként számol.

A segélyre a szerzői jogokból élő szabadúszók és sportolók is jogosultak, ha a járvány miatt veszítették el bevételi forrásukat.

A korábbi jogszabályok értelmében tavaly december 31-ig részesítették állami segélyben azon vállalkozások kényszerszabadságra küldött alkalmazottait, amelyeknek a tevékenységét a világjárvány miatt 2020 májusában bevezetett - és azóta minden hónapban meghosszabbított - veszélyhelyzet miatt hatóságilag korlátozták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.