Koronavírus

A fertőzöttebb francia városokban tömeges tesztelést tartanak az ünnepek előtt és után

Franciaországban augusztus óta a szűrés ingyenes mindenki számára, a kórházbakban és a rendelőintézetekben bárki tesztelheti magát.

2020.12.14 16:16MTI

A koronavírus-járvány miatt hat héttel ezelőtt kihirdetett általános karantén feloldásával párhuzamosan tömeges tesztelési kampányt indított hétfőn a francia kormány négy, fertőzöttnek számító agglomerációban.

Egy nappal az előtt, hogy Franciaországban megszűnik az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalom, és a franciák ismét igazolás nélkül és korlátlanul mozoghatnak az egész országban, a nyugati Le Havre-ban és az északkeleti Charleville-Mézieres városokban megkezdődött a lakosság tömeges és ingyenes önkéntes szűrése.

Franciaországban augusztus óta a szűrés ingyenes mindenki számára, a kórházbakban és a rendelőintézetekben bárki tesztelheti magát. Naponta több mint 100 ezer embert szűrnek PCR-teszttel. A fertőzöttebbnek számító városokban alkalmi helyeken kialakított központokban megkezdett célzottabb és a korábbiaknál is tömegesebb tesztelés célja a tünetmentes fertőzöttek kiszűrése a járvány újbóli erőre kapásának megakadályozására, és egy harmadik hullám elkerülésére az év végi ünnepek után.

Januárban hasonló kampányt terveznek az északi Roubaix-ban és az ország középső részén található Saint-Etienne-ben.

Le Havre-ban hétfőn Olivier Véran egészségügyi miniszter jelenlétében kezdődött meg a szűrési kampány több mint ötven helyszínen, ahol előzetes bejelentés nélkül várják az embereket. Charleville-Mézieres-ben az illetékes hatóságok hétfőtől kezdve naponta 4500 PCR-teszttel, és az ünnepek alatt legalább 50 ezer antigénteszttel kívánják szűrni a lakosságot.

A héten négy napig tartó szűrést december 21. és 23. között, majd december 28. és 30. között megismétlik.

A kampányban az egészségügyi dolgozók munkáját diákok, tűzoltók és a Vöröskereszt önkéntesei segítik. A kialakított tesztelő helyeken bárkit letesztelnek, de mozgó szűrési pontokkal célzottan munkahelyeket is felkeresnek.

Jean-Sébastien Lamontagne prefektus reményei szerint Le Havre lakosságának 15-20 százaléka, mintegy 50 ezer ember át fog esni a szűrésen.

"Ha sikerül eléggé nagy számban tesztelni az embereket, valószínűleg találunk tünetmentes eseteket, és megállíthatjuk a vírus terjedését" - mondta Édouard Philippe polgármester, volt miniszterelnök, aki a barátok és a hozzátartozók iránti felelősségére emlékeztetve buzdította a város lakóit, hogy vegyenek részt a szűrésben.

A pozitív tesztet produkálóknak elkülönülésre alkalmas szálláshelyet biztosít az állam, általában hotelekben, és a kontaktkutatást is elvégzik - jelezte az egészségügyi miniszter, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a szűrés nem jelent immunitást, ezért arra kéri a tesztelésen résztvevőket, hogy továbbra is tartsák be az óvintézkedéseket (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés).

Hétfőn Párizsban a legalább január 20-ig bezárásra ítélt vendéglátóhelyek és rendezvényszervező cégek tulajdonosai tüntettek, kedden pedig a színházak, mozik és múzeumok dolgozói fogják követelni a kulturális intézmények mielőbbi újranyitását. A francia kulturális életet hideg zuhanyként érte, hogy a karantén feloldása után még legalább három hétig nem nyithatnak meg arra hivatkozva, hogy a korlátozásokkal a napi esetszám nem csökkent le a tervezett szintre.

Az általános karantén feloldáshoz a kormány szerint eredetileg ötezerre kellett volna csökkennie a napi esetszámnak, és 2500-3000 közé a súlyos betegek számának. Ez utóbbi célt sikerült elérni, a jelenleg kórházban ápolt 25 ezer fertőzött közül 2861-en vannak intenzív osztályon. A november közepi tetőzéskor 33 ezer kórházi ápolt közül 4900-an voltan intenzív osztályon.

A napi esetszám 60 ezren tetőzött október végén, és november végére fokozatosan 10 és 11 ezer közé csökkent. A múlt héten azonban megállt a csökkenés, és a napi átlag azóta is 10 ezer felett van, miközben a nyár folyamán napi ötezer volt az átlag.

Az elmúlt 24 órában 11 533 új esetet tártak fel, az elhunytak száma pedig vasárnap 150-nel 57 911-re emelkedett. A pozitív tesztek aránya a tetőzéskor mért több mint 20 százalékról viszont 6,3 százalékra csökkent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.