Amerikai elnökválasztás

Obama: mélyült az amerikai társadalom megosztottsága az elmúlt években

Obama szerint ezért részben Donald Trump jelenlegi elnök is okolható, ő ugyanis "aktívan szítja a megosztottságot, mivel úgy érezte, hogy ez felel meg a politikájának".

2020.11.16 22:30MTI

Barack Obama szerint mélyült az amerikai társadalom megosztottsága az elmúlt években, és ennek a folyamatnak a megállításához az idei elnökválasztás önmagában nem lesz elég.

A volt amerikai elnök a BBC brit közszolgálati televíziónak adott, szerdán műsorra kerülő, egyes részleteiben a BBC által előre ismertetett interjúban kijelenti: Amerika most megosztottabb, mint amikor ő 2008-ban megnyerte az elnökválasztást.

Obama szerint ezért részben Donald Trump jelenlegi elnök is okolható, ő ugyanis "aktívan szítja a megosztottságot, mivel úgy érezte, hogy ez felel meg a politikájának".

A jelenség azonban már Trump előtt is érzékelhető volt és távozása után is fennmarad - mondta a volt amerikai elnök.

Hangsúlyozta: hatalmas mértékben hozzájárultak a megosztottsághoz "az őrült összeesküvés-elméletek, valamint az a jelenség, amelyet néhányan az igazság lebomlásának neveznek, amikor nem számítanak a tények, amikor mindenre kilövési engedély van".

Ennek a folyamatnak a visszafordításához Obama szerint többre lesz szükség egyetlen elnökválasztásnál.

Kijelentette: azok számára, akik kizárólag jobboldali médiumokat néznek, ő is teljesen felismerhetetlen, mivel az ilyen médiatartalmakból róla körvonalazódó portré inkább karikatúrának tűnik, amelynek semmi köze ahhoz, amit mond vagy gondol.

"Milliók fogadták el azt a képzetet is, hogy Joe Biden szocialista vagy azt, hogy Hillary Clinton részese volt valamiféle gonosz összeesküvésnek, amely pedofil bűnszövetkezetekkel tartott kapcsolatot" - fogalmaz a BBC-interjúban az előző amerikai elnök.

Hozzátette: az ilyen tartalmak most is folyamatosan keringenek és "nem marad következmények nélkül, ha mindezt az ország legnagyobb hatalmú választott tisztviselője is terjeszti".

Obama szerint jóllehet az elmúlt években a hagyományos fősodorhoz tartozó sok médiaszervezet meghonosította az információk tényszerűségének ellenőrzését az online felületeken megosztott álinformációk terjedésének megfékezése végett, ám gyakran ez sem elégséges, mivel "a valótlanságok az egész világot megkerülik, mire az igazság egyáltalán kijut az ajtón".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.