Amerikai elnökválasztás

Biden megnyerte a választást a hagyományosan konzervatív Arizonában is

A demokrata elnökjelöltnek eddig 290 elektori szavazata van.

2020.11.13 11:25MTI

Joe Biden demokrata párti amerikai elnökjelölt megnyerte a választást a csatatérállamnak számító Arizonában, ahol 1996 óta nem győzött demokrata párti elnökjelölt - számolt be a helyi média.

Az NBC, a CBS, az ABC és a CNN tévécsatorna csütörtöki tájékoztatása szerint Biden több mint 11 ezer szavazattal győzött ellenfele, Donald Trump hivatalban lévő republikánus elnök felett. A demokrata elnökjelölt így további 11 elektor támogatására számíthat. Biden mindössze a második demokrata politikus az elmúlt hetven évben, akinek sikerült megszereznie a hagyományosan republikánus szavazóbázisnak számító Arizonát.

A demokrata elnökjelöltnek eddig 290 elektori szavazata van. Az amerikai elnökválasztás megnyeréséhez 270 szavazat megszerzése szükséges. Az új elnök jövő január 20-án veszi át a stafétabotot elődjétől.

Biden országosan körülbelül 5,3 millióval több szavazatot kapott, mint Trump, így 3,4 százalékos előnye van republikánus ellenfelével szemben.

Már csak két államban nem hirdették ki a november 3-i elnökválasztás eredményét: Észak-Karolinában és Georgiában. Előbbiben Trump, utóbbiban Biden vezet.

Donald Trump nem ismeri el a demokrata elnökjelölt győzelmét, és választási csalásra hivatkozva több helyen is bírósághoz fordult. Választási tisztségviselők és megfigyelők viszont azt állítják: ez volt minden idők legbiztonságosabb választása, és egyetlen államban sem tapasztaltak a voksolás kimenetelét befolyásoló, rendszerszintű csalást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.