Egy arab nyelvű tévécsatornán jelent meg az elnök

A muszlim világ felé nyitott Obama első tévéinterjújával

Kölcsönös tiszteleten alapuló új partneri viszonyt helyezett kilátásba a muszlim világ és az Egyesült Államok között Barack Obama amerikai elnök első televíziós interjújában, amelyet egy arab nyelvű tévécsatornának adott.

2009.01.27 13:14MTI

Az elnök hangsúlyozta a dubaji székhelyű al-Arabíja hírtelevízióban, hogy az amerikaiak nem ellenségei a muszlimoknak. Obama elmondta a hétfőn rögzített beszélgetésben: fontosnak tartja, hogy azonnal foglalkozzon a közel-keleti kérdésekkel, ezért küldte máris a térségbe különmegbízottját, George Mitchellt, akinek javasolta: indítson azzal, hogy meghallgatja a feleket, ahelyett, hogy az Egyesült Államok eddigi gyakorlatát követve elkezdene utasításokat osztogatni.

"Nem mondhatjuk meg sem az izraelieknek, sem a palesztinoknak, hogy mi a legjobb a számukra. Maguknak kell meghozniuk a döntéseket" - mondta az amerikai elnök. - Úgy gondolom, megérett az idő arra, hogy mindkét fél belássa: az az út, amelyen jelenleg járnak, nem hoz fellendülést és biztonságot népeiknek. Ehelyett vissza kell térni a tárgyalóasztalhoz."

Obama arról is beszélt, hogy az új kormányzat átfogó megközelítést akar alkalmazni a muszlim világhoz fűződő kapcsolatok terén. "Lehetetlen kizárólag az izraeli-palesztin konfliktus jegyében viszonyulnunk a Közel-Kelethez, arra is tekintettel kell lennünk, mi történik Szíriában, Iránban, Libanonban, Afganisztánban vagy Pakisztánban. Ezek az ügyek mind összefüggnek egymással" - mondta.

A múlt kedden beiktatott új elnök arra kérte a muszlimokat, hogy cselekedetei alapján ítéljék meg őt, utalva arra, hogy egyik első intézkedése volt a guantánamói fogolytábor bezárásának elrendelése, s hamarosan elkezdi teljesíteni az Irakban szolgáló amerikai katonák hazahívására vonatkozó választási ígéretét is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.