Kínzásokkal csikartak ki vallomást

Obama elrendelte Guantánamo egy éven belüli bezárását

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön elrendelte a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását és a terrorizmussal gyanúsítottak kegyetlen módszerekkel történő kihallgatásának beszüntetését

2009.01.22 18:38MTI

A rendeletet az elnök a Fehér Házban írta alá ünnepélyes keretek között. A kubai területen működő amerikai támaszponton lévő fogolytábor bezárása Obama egyik választási ígérete volt.

A telepen éveken át vádemelés nélkül tartottak és tartanak ma is fogva terroristagyanús embereket. A guantánamói haditengerészeti bázison a becslések szerint jelenleg 245 férfi őriznek, többségüket hosszú évek óta. Az Obama-kormánynak meg kell oldania, hogy mi legyen a foglyok sorsa. Egy részük átkerülhet amerikai börtönökbe, másokat visszaküldhetnek hazájukba. Ez utóbbi viszont azért ütközik nehézségekbe, mert várhatóan üldöztetés várna rájuk.

Az sincs tisztázva, hogy milyen keretek között indítsanak vádeljárást a háborús bűnökkel vádolt őrizetesek ellen. Obama elrendelte szakértői csapat felállítását is, amelynek 30 napon javaslatot kell tennie a terroristagyanús személyek sorsára vonatkozóan, elsősorban arra, hova kerüljenek a foglyok Guantánamo bezárásával.

Egy másik rendeletben arra utasított: minden amerikai alkalmazottnak be kell tartania a hadseregnek azokat az előírásait, amelyek tiltják a rabokkal szemben egyebek mellett a fenyegetés, a fizikai erőszak és a vízbefojtást szimuláló vallatási technika alkalmazását.

"Világossá tettem a kampányban és az átmenet során, hogy az Egyesült Államok nem kínoz" - szögezte le, s hozzátette, hogy országa tiszteletben fogja tartani a kapcsolatos genfi egyezmények előírásait. Obama rendeletei azt is tartalmazzák, hogy be kell zárni a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) minden külföldi börtönét.

Ügynökségközi csoport alakul azzal a céllal, hogy kidolgozzák, mi legyen a foglyokkal. Az amerikai elnök a rendeletek aláírásakor megerősítette: elkötelezett a terror elleni háborúban. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok saját feltételei szerint fogja megnyerni ezt a háborút. Obama korábban pragmatikus külpolitikát ígért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.