Első intézkedés: spórol a Fehér Ház

Obama megismételte hivatali esküjét, majd csapatkivonásra adott utasítást

Megismételte hivatali esküjét a hivatalába kedden beiktatott Barack Obama amerikai elnök, mert első alkalommal hiba csúszott az eskütételbe - közölte a washingtoni Fehér Ház.

2009.01.22 07:17MTI

Obama szerdán a Fehér Házban, John G. Roberts legfelsőbb bíró előtt, újságírók jelenlétében ismételte meg esküjét. A Fehér Ház közleménye szerint az esküt óvatosságból ismételték meg. 

Az új amerikai elnök keddi ünnepélyes beiktatásán kívülről, folyékonyan elmondta előre megírt, bő negyedórás beszédét, ám a rövid elnöki eskütétel már nem volt ennyire gördülékeny. Pedig csak annyi lett volna a feladat, hogy megismételje John G. Roberts legfelsőbb bíró szavait. Már a start se sikerült. A főbíró még be se fejezte az első mondatot, amikor Obama már belekezdett, így aztán kétszer is elmondta, "Én, Barack Hussein Obama". Ezután Roberts lepte meg Obamát a szöveg kissé improvizált változatával, amelyben tarka nyelvtani kavarodás született. A birtokviszonyból részeshatározói viszony lett, és - bár az angolt tartják a világ egyik legrugalmasabb nyelvének, a "híven" módhatározónak se sikerült a helyére kerülnie. Az alkotmányos szöveg szerint helyesen így hangzik az eskü: "híven gyakorlom az Egyesült Államok elnökének tisztét", Roberts viszont a híven szót a mondat végére helyezte. 

Az ünnepséget követően jogászok úgy vélték, hogy Obamának nem kell aggódnia, hogy elnöksége nem törvényes, de általában az volt a véleményük, hogy egy ismétlés nem árthat.

Obama az iraki csapatkivonás megtervezésére utasította a katonai vezetőket

Barack Obama, az Egyesült Államok új elnöke utasította az amerikai katonai vezetőket, hogy tegyenek további előkészületeket az iraki csapatkivonásra - közölte a Fehér Ház. 

A demokrata párti új elnök szerdai első teljes munkanapján Joseph Biden alelnökkel, valamint az elődje, a republikánus George Bush kormányában is szolgáló Robert Gates védelmi miniszterrel és Mike Mullen admirálissal, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével áttekintette az iraki és az afganisztáni helyzetet.
 
A fehér házi tanácskozáson jelent volt David Petraeus tábornok, a térségben folytatott amerikai hadműveletekért felelős Középső Parancsnokság vezetője is, Raymond Odierno, az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnoka pedig videokapcsolat segítségével vett részt a beszélgetésben. Obama a megbeszélés után közleményben tudatta: utasította a katonai vezetőket, hogy dolgozzanak ki további terveket a "felelősségteljes" iraki csapatkivonás végrehajtására.
 
Az elnök hamarosan találkozik a vezérkari főnökök egyesített bizottságával is. A dokumentum a kivonulás menetrendjéről nem tett említést, a szerdai tanácskozás ezért inkább a napirend kialakításának jelképes része volt az elnök első teljes munkanapján, mintsem az Obama által a csapatkivonásra tett gyakori ígéretek teljesítése. A csapatkivonás jóval összetettebb feladatnak ígérkezik annál, hogy az új elnök egyetlen tollvonással véget vessen az amerikai katonai jelenlétnek az arab országban. Obama és Biden az elnökválasztási kampányban mindazonáltal sokszor bírálta, hogy Bush miként irányította az iraki hadműveleteket. Obama egyik kulcsfontosságú kampányígérete pedig az volt, hogy hivatalba lépése után 16 hónapon belül kivonja az amerikai erőket az arab országból. A kampányban a választókat főként az iraki helyzet foglalkoztatta, bár a gazdasági válság ezt a kampány végén háttérbe szorította.

Obama befagyasztja a Fehér Ház munkatársainak fizetését

Egyik első intézkedésével befagyasztotta a Fehér Ház magas beosztású munkatársainak fizetését az új amerikai elnök. Barack Obama szerdán az elnöki stábbal találkozva jelentette be a lépést, amelyet a gazdasági válság nyomán az amerikai polgárokra váró nadrágszíj-megszorítással indokolt. Egyúttal közölte, hogy szigorítani fogja a kormányban dolgozó egykori lobbistákra vonatkozó előírásokat. "Elnökségem sarokköve az átláthatóság és a jogállamiság lesz" - hangoztatta Obama.

A szenátus megerősítette Hillary Clinton külügyminiszteri jelölését

Az amerikai szenátus szerdán megerősítette Hillary Clinton külügyminiszteri jelölését. Barack Obama demokrata párti elnök miniszterjelöltjét nagy többséggel, 94-2 szavazati aránnyal támogatta a törvényhozás 100 tagú felsőháza, jóllehet néhány republikánus szenátor fenntartásait hangoztatta. A volt first lady a megerősítéssel így gyorsan elfoglalhatja az amerikai diplomácia irányítójának posztját, amelyet előzőleg Condoleezza Rice töltött be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.