Koronavírus

Szobjanyin: romlott a járványhelyzet Moszkvában

A 6-11. osztályos tanulók számára november 22-ig meg kell hosszabbítani a távoktatást.

2020.11.05 12:35MTI

Romlott a hónap eleje óta az új koronavírusos járványhelyzet Moszkvában, ezért a 6-11. osztályos tanulók számára november 22-ig meg kell hosszabbítani a távoktatást - közölte honlapján csütörtökön Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere.

Szobjanyin rámutatott, hogy miközben az október 26. és november 1. közötti időszakban napi 4800 volt a naponta kimutatott új fertőzöttek száma, addig ez a szám erre a hétre 5200-ra emelkedett. A kórházba fektetett betegek száma ugyanebben az időszakban a napi 1150-ről 1300-ra nőtt.

A polgármester múlt héten november 28-ig meghosszabbította a fővárosi cégek számára azt az előírást, hogy alkalmazottjaik 30 százalékát távmunkában foglalkoztassák.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 19 404-gyel 1 712 858-ra emelkedett a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint. A fertőzésszám napi növekménye második nap haladja meg a 19 ezret, a terjedés mértéke 1,1 százalékos, az új esetek 25,9 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (9,5 millió), India (8,3 millió) és Brazília (5,6 millió) után.

Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 6874-gyel 404 180-ra nőtt. A halálos áldozatoké 292-vel 29 509-re, a felépülteké pedig 12 238-cal 1 279 169-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 63 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 570 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 405 318 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Vlagyimir Csulanov, az orosz egészségügyi minisztérium vezető járványügyi szakembere csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a könnyű és közepesen súlyos lefolyású Covid-19 esetén a vírus a tünetek megjelenése után a SARS-CoV-2 tíz, súlyos lefolyás esetén pedig húsz napig is kiválasztódhat még a betegnél. Mint mondta, rendkívül ritka esetben egyeseknél akár két hónap múlva is pozitív lehet a teszt eredménye, ám ez nem jelenti azt, hogy az illető járványügyi szempontból még mindig veszélyes lenne, a szervezetben ilyenkor a szakember szerint a vírusnak csak a nyomait-töredékeit mutatják ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.