Koronavírus

Belehalt a fertőzés szövődményeibe a montenegrói szerb ortodox egyház feje

A 82 éves egyházi vezető október 6-án került kórházba Podgoricában, ahol azóta ápolták.

2020.10.30 13:17MTI

Belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményeibe Amfilohije Radovic, a montenegrói szerb ortodox egyház feje - jelentette a podgoricai sajtó pénteken.

A 82 éves egyházi vezető október 6-án került kórházba Podgoricában, ahol azóta ápolták.

A politikától sem elzárkózó, gyakran szerb nacionalista nézeteket valló püspök nem tartotta be a kormány járványmegelőzési előírásait, és híveit is az elkerülésükre bíztatta.

A koronavírus-járvány kitörése előtt, tavaly december óta Amfilohije vezette a korábban elfogadott egyházügyi törvény elleni tiltakozásokat. A jogszabály azért váltott ki felháborodást, mert előírja, hogy a vallási közösségeknek dokumentumokkal kell igazolniuk, milyen ingatlanjaik voltak 1918 előtt, vagyis azt megelőzően, hogy Montenegró csatlakozott a Jugoszláv Királysághoz. A szerb ortodox egyház szerint emiatt ők jelentős ingatlanokat, egyebek mellett középkori templomokat és kolostorokat veszíthetnek el. A 620 ezres Adria-parti ország lakosságának mintegy harmada vallotta magát szerbnek a legutóbbi népszámláláson, és a lakosság kétharmada szerb ortodox vallású.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.