Magyarság

Szakértő: színtelen-szagtalan a választási kampány Romániában

A magyar közösséget érintően Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen várható kiélezett küzdelem.

2020.09.20 23:30MTI

A járványhelyzet új szabályai miatt színtelen-szagtalannak nevezte a mostani romániai önkormányzati választási kampányt Pászkán Zsolt külpolitikai szakértő, aki a magyar közösséget érintően Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen számít kiélezett küzdelemre.

Pászkán Zsolt az M1 aktuális csatornán vasárnap az egy hét múlva esedékes romániai helyhatósági választásokról elmondta: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által támogatott Nicusor Dan bukaresti főpolgármester-jelölt "csúnya" korrupciós ügybe keveredett. Kérdésnek nevezte, hogy ez az ügy mennyire befolyásolja az esélyeit, az adatok eddig 3-4 százalékos előnyt mutattak nála. Bukarest "presztízsgyőzelem" lenne, mert öt éve a baloldal megszerezte a jobboldaltól a várost.

Kitért arra: a magyar közösség Marosvásárhelyen a polgármesterség visszaszerzésére törekszik, Szatmárnémetiben pedig a megtartására. Székelyföldön a magyar képviselet több párttal is jelen van, a magyar-magyar pártharc front területei Bihar megye és Nagyvárad, ahol az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) küzd egymással.

Jelezte: Romániában csökkenő tendenciát mutatott az elmúlt időszakban a magyar részvételi arány, a romániai részvételhez hasonlóan, az önkormányzati választásokon. Úgy vélte, az ismert személyeket nehéz lesz megverni, a nagyvárosokban most jó eredményeket felmutató pártok pedig előnnyel indulhatnak majd a decemberi romániai országgyűlési választásokon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.