Nem ismerte el bűnösségét!

"Lopakodó muszlimosítás" miatt ítélték el a képviselőt

Három hónapi felfüggesztett szabadságvesztésre és súlyos pénzbüntetésre ítélte csütörtökön a grazi tartományi bíróság a jobboldali-populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) parlamenti képviselőjét.

2009.01.22 17:19MTI

Susanne Wintert azokért az iszlám hívőket sértő kijelentéseiért marasztalták el, amelyeket az ügyészség vádiratában uszításnak és becsmérlésnek minősített.

A bíróság megalapozottnak találta az ügyészség beadványát, és az öt vádpont közül négyben bűnösnek mondta ki a vádlottat. Az ítéletet kihirdető bíró, Christoph Lichtenberg indoklásul közölte, hogy a politikus megnyilvánulásai kétségtelenül alkalmasak voltak gyűlöletkeltésre. A döntés nem jogerős. A képviselő tavaly januárban - akkor még a grazi városi tanács tagjaként - a bevándorlás- és idegenellenes platformon álló párt nagygyűlésén, amely a helyhatósági választási kampányba illeszkedett, egyebek között azt mondta Mohamedről, hogy a "mai rendszerben megrontással" lehetne vádolni, mert egy hatéves leányt vett feleségül.

A prófétát olyan hadvezérnek nevezte, aki "epilepsziás rohamában írhatta a Koránt". Kifejtette azt is, hogy Grazra bevándorló-áradat zúdult, lényegében "lopakodó iszlámosítás" zajlik a stájerországi székvárosban. Szorgalmazta, hogy hozzanak létre "egy állatbordélyt a városi parkban, ahová a muzulmán férfiak járhatnának, ahelyett, hogy fiatal lányokkal fajtalankodnak a parkban".

Szerinte az iszlám valójában egy "totalitárius uralmi rendszer", és követelte, hogy a muzulmánok menjenek vissza oda, ahonnan jöttek: a Földközi-tenger túlsó partjára. A parlament alsóházának, a nemzeti tanácsnak mentelmi bizottsága múlt novemberben úgy döntött, hogy az ügyészség kezdeményezésére feloldja a képviselő mentességét a jogi felelősségre vonás alól.

A csütörtöki tárgyaláson kezében egy szál fehér liliommal megjelenő Winter nem ismerte el bűnösségét. Azzal próbálta kimagyarázni magát, hogy senkit sem akart megsérteni, pusztán az volt a szándéka, hogy bizonyos történelmi tények "túlzott mértékű kidomborításával" ráirányítsa a figyelmet azokra a visszás állapotokra, amelyeket az iszlám vallás radikális formájából fakadhatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.