USA

Indianában végrehajtották a 17 év utáni első amerikai szövetségi halálbüntetést

Az 1996-ban elkövetett gyilkosságért - egy arkansas-i háromtagú család kiirtásáért - elítélt Daniel Lee-t méreginjekcióval végezték ki.

2020.07.14 19:04MTI

Az egyesült államokbeli Indianában kedden reggel végrehajtották a 17 év utáni első szövetségi halálbüntetést.

Az 1996-ban elkövetett gyilkosságért - egy arkansas-i háromtagú család kiirtásáért - elítélt Daniel Lee-t méreginjekcióval végezték ki, miután a legfelsőbb bíróság érvénytelenítette a washingtoni kerületi bíróság hétfőn hozott döntését, amellyel a kerületi testület átmeneti időre felfüggesztette a végrehajtást valamennyi szövetségi halálos ítélet ügyében.

Lee ügyvédje, Ruth Friedman közleményben fejtette ki elégedetlenségét azért, mert nem kapott értesítést az ítélet kedd reggeli végrehajtásáról, egy, a halálbüntetésekre vonatkozó információkkal foglalkozó civilszervezet pedig közleményben tudatta, hogy a kivégzés "jogszerűtlen" volt, mert a végrehajtási intézkedés határideje éjfélkor lejárt.

Tanya Chutkan, a washingtoni kerületi bíróság bírája hétfőn függesztette fel négy szövetségi halálos ítélet végrehajtását, arra hivatkozva, hogy az elítéltek ügyvédjei beadvánnyal fordultak a bírósághoz. Az ügyvédek kifogásolták, hogy a méreginjekciónál alkalmazott szerek egyike "szükségtelen fájdalmat" okoz az elítéltnek. Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság azonban keddre virradóan 5:4 arányban érvénytelenítette a washingtoni bíró intézkedését, és szabad utat adott a kivégzésre. "A felfüggesztés az ítélet végrehajtása előtti percekben csakis nagyon különleges kivétel lehet és nem szabály" - fogalmazott a hajnali döntés indoklásakor az alkotmánybíróság.

Eddig négy elítélt kivégzésének időpontját tűzték ki júliusra és augusztusra.

William Barr igazságügyi miniszter tavaly júliusban jelentette be, hogy az igazságügyi minisztérium ismét megkezdi a szövetségi halálos ítéletek végrehajtását, amelyeket a szövetségi kormányzat még 2003-ban állított le a végrehajtás módja miatti vitára hivatkozva. Ugyanakkor az egyes amerikai tagállamokban változatlanul végrehajtották a helyi bíróságok által hozott halálos ítéleteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.